Carnaval in Aalst: Opnieuw wordt de spot gedreven met Joden

Een van de 150 carnavalslintjes uit Aalst

Schijnbaar was “de spot drijven met Joden” tijdens de carnavalsoptocht dit jaar in het Belgische Aalst niet genoeg, want tijdens de aankomende optocht van 2020 gaan ze in Aalst nog een stap verder.

Ondanks kritiek van Joodse organisaties, heeft de carnavalvereniging van Aalst besloten gewoon door te gaan met het bespotten van Joden.

Daarnaast wordt ook de UNESCO op de hak genomen, omdat die dreigt het Aalster carnaval van de wereld erfgoedlijst te halen. In december wordt daar een besluit over genomen.

Maar liefst 150 carnavalslintjes zullen er worden uitgebracht met het bespottelijk maken van Joden en UNESCO.

Carnavalsgroep De Vismooil’n trekt zich van de kritiek niets aan, net als vorig jaar. De ontwerper van de carnavalslintjes zegt in een gesprek met de Belgische krant HLN: “Er zijn zes verschillende figuren en 150 verschillende leuzen”, legt hij uit. “Er staan geen gore zaken op. Het gaat niet over vergassen of concentratiekampen. Echt rechtstreeks lachen over joden doen we ook niet. We richten ons vooral naar UNESCO, het is niet tegen joden.”

Het Forum van Joodse Organisaties (FJO) heeft grote kritiek. “Bij de carnavalsstoet konden we nog ergens begrijpen dat men de impact op de wereldwijde joodse gemeenschap had onderschat”, zegt FJO-woordvoerder Hans Knoop. “Toen was duidelijk een gebrek aan inlevingsvermogen en kwam Aalst in de wereldpers. Dat er nu opnieuw afbeeldingen worden gelanceerd, met dezelfde stereotiepe haakneus en hoeden, is een pure provocatie. Dit zijn cartoons met een onvervalste antisemitische insteek”, aldus Knoop.

Dat de ontwerper beweert dat er geen “gore zaken” worden afgebeeld, is volgens Knoop net deel van het probleem. “Die man gebruikt wel exact dezelfde anti-semitische stereotiepe afbeeldingen die tot de concentratiekampen en gaskamers hebben geleid. Datzelfde soort afbeeldingen verscheen in de jaren dertig in Der Stürmer, het nazi-blad bij uitstek”, zegt Knoop

De burgemeester van Aalst, Christoph D’Haese (N-VA), veroordeelt de actie van de carnavalisten niet en gaat deze ook niet verbieden. “De timing is niet zo gelukkig, op een moment dat UNESCO nog moet beslissen over antisemitisme tijdens het Aalst carnaval 2019. Het is niet zo simpel om als Aalsters-burgemeester dit aan UNESCO te duiden, in tijden dat het antisemitisme in stijgende lijn zit in Europa. Al denk ik niet dat dit de beslissing van UNESCO zal beïnvloeden. Het is ook geen actie van de stad, maar van een individu”, zegt de burgemeester van Aalst.

Onderstaande video laat zien hoe het er in 2019 in Aalst aan toe ging.

Advertentie (4)