2000 jaar oude straat in Jeruzalem blijkt te zijn gebouwd door Pontius Pilatus

Screenshot YouTube

Een 2000 jaar oude “verloren straat” gebouwd in Jeruzalem blijkt door Pontius Pilatus te zijn gebouwd in de 1e eeuw CE, in het midden van de eerste periode van de Romeinse overheersing, meldt de Independent.

Het oude wandelpad dat waarschijnlijk door pelgrims werd gebruikt tijdens hun aanbidding op de Tempelberg, werd voor het eerst ontdekt in 1894 door Britse archeologen in de “Stad van David” binnen de muren van Jeruzalem.

Onderzoekers hebben nu meer dan 100 munten gevonden onder de straatstenen die de straat dateren rond het jaar 31AD. De bevinding levert sterk bewijs dat de straat werd gebouwd door Pontius Pilatus, de Romeinse gouverneur van de provincie Judaea, vooral bekend als de official die het proces van Jezus voorzat en zijn kruisiging beval.

Na zes jaar van uitgebreide archeologische opgravingen heeft een team van de Israel Antiquities Authority en de Universiteit van Tel Aviv een 220 meter lang gedeelte van de oude straat “herontdekt”.

De weg loopt van de Siloam poel in het zuiden naar de Tempelberg. Beide monumenten zijn enorm belangrijk voor aanhangers van het jodendom en het christendom.

De Tempelberg, gelegen in de oude stad van Jeruzalem, wordt al duizenden jaren vereerd als een heilige plaats. Er wordt gezegd dat Jezus de blindheid van een man heeft genezen door hem te wassen in de Siloam poel.

De opgraving onthulde meer dan 100 munten die onder de straatstenen lagen. De nieuwste munten werden tussen 17vChr en 31Vchr gedateerd, wat stevig bewijs levert dat het werk begon en voltooid was in de tijd dat Pilatus Judea bestuurde.

De gevonden munten

Studie co-auteur Dr. Donald Ariel, archeoloog en muntdeskundige bij de Israel Antiquities Authority, zei: “Munten met data zijn heel precies.

“Aangezien sommige munten het jaar hebben waarin ze zijn geslagen, betekent dit dat als een munt met de datum erop onder de straat wordt gevonden, de straat in hetzelfde jaar of nadat die munt was geslagen was gebouwd, is gebouwd of ieder moment erna.

“Onze studie gaat echter verder, omdat statistisch gezien munten die tien jaar later worden geslagen de meest voorkomende munten in Jeruzalem zijn, dus als ze niet onder de straat liggen, betekent dit dat de straat vóór hun verschijning werd gebouwd, met andere woorden alleen in de tijd van Pilatus .”

De straat – 600 meter lang en ongeveer acht meter breed – was geplaveid met grote stenen platen, zoals gebruikelijk was in het Romeinse rijk . De onderzoekers schatten dat ongeveer 10.000 ton ontgonnen kalksteen in de bouw ervan werd gebruikt, wat volgens het onderzoeksteam aanzienlijke vaardigheden zou vereisen.

Het weelderige en grootse karakter van de straat in combinatie met het feit dat het twee van de belangrijkste plekken in Jeruzalem met elkaar verbindt – de Siloam-poel en de Tempelberg – is een sterk bewijs dat de straat als pelgrimsroute fungeerde.

Co-auteur Dr. Joe Uziel, van de Israel Antiquities Authority, zei: “Als dit een eenvoudige loopbrug was die punt A met punt B verbond, zou het niet nodig zijn om zo’n grote straat te bouwen.

“Hij is minimaal acht meter breed. Dit, in combinatie met zijn fijn gesneden steen en sierlijke ‘meubels’ als een getrapt podium langs de straat, geven allemaal aan dat dit een speciale straat was. ”

Studie-auteur Nahshon Szanton voegde eraan toe: “Een deel ervan was misschien om de inwoners van Jeruzalem te sussen, een deel ervan zou kunnen gaan over de manier waarop Jeruzalem in de Romeinse wereld zou passen, en een deel ervan was misschien om zijn naam via grote bouwprojecten. ”

De straatstenen van de straat werden verborgen gevonden onder lagen puin, vermoedelijk van toen de Romeinen de stad in 70 n.Chr. veroverden en vernietigden. Het puin bevatte wapens, waaronder pijlpunten en slingerstenen, overblijfselen van verbrande bomen en ingestorte stenen van de gebouwen langs de rand.

De onderzoekers zeggen dat het mogelijk is dat Pilatus de straat liet bouwen om de spanningen met de Joodse bevolking te verminderen.

Dr. Ariel voegde eraan toe: “We kunnen het niet zeker weten, hoewel al deze redenen ondersteuning vinden in de historische documenten.”

De studie werd gepubliceerd in het Journal of the Institute of Archaeology van de Universiteit van Tel Aviv .

Advertentie (4)