Overdekte parkeerplaats krijgt grootste dak met zonnepanelen in Israel

Parekeerplaats met zonnepanelen in Emek Hefer. Foto Twitter

Er wordt op dit moment gewerkt aan de bouw van het grootste dak met zonnepanelen op een parkeerplaats in Israël. De zonnepanelen worden tevens aangesloten op het Israelische elektriciteitsnet. Het zonnepanelen dak, gelegen in het industriepark Emek Hefer ten noorden van Netanya, krijgt een capaciteit van 130 kilowatt, aldus meldt Globes.

De overdekte parkeerplaats, die een 3.400 m2 beslaat, heeft 500 parkeerplaatsen voor particuliere voertuigen. De parkeerplaats, waarvan het dak uit zonnepanelen bestaat, is open voor publiek gebruik en zal de komende dagen op het elektriciteitsnet worden aangesloten.

De zonnepanelen op het dak van de parkeerplaats zullen 250.000 kilowattuur per jaar genereren, waardoor de uitstoot van broeikasgassen op grote schaal wordt teruggedrongen. Oplaadpunten voor elektrische auto’s zijn ook geïnstalleerd in de parkeerplaats.

Hoewel het bestrijden van de klimaatcrisis een overgang naar hernieuwbare energie vereist, heeft nu nog slechts 4% van de daken in Israël zonnepanelen. De Public Utilities Authority (Elektriciteit) heeft een doelstelling vastgesteld om 10% van de daken met zonnepanelen te voorzien in 2020. Wat natuurlijk veel te weinig is voor een land met 300 dagen zon per jaar.

De combinatie van laadstations en een zonne-energiesysteem helpt bij het reguleren van de belasting op het elektriciteitsnet tijdens piekuren en vormt een bron van extra inkomsten voor de Hefer Valley Regional Council. Het project is gepland om later uit te breiden naar nog drie parkeerplaatsen in de regio.

De Regionale Raad zei dat dit de eerste parkeerplaats in Israël is die een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit voor verkoop aan de Israel Electric Corporation zal genereren, en veel zou toevoegen aan de inkomsten van de Regionale Raad, die zou kunnen worden gebruikt om de publieke- en economische groei uit te breiden.

De investering in de panelen is bedoeld om zichzelf het komende decennium terug te verdienen en vervolgens een jaarlijkse winst te genereren. Extra geld van de parkeerplaats komt van de oplaadstations op de parkeerplaats voor het opladen van elektrische voertuigen. Naast de nieuwe parkeerplaats wordt er nog een nieuwe parkeerplaats gebouwd die tweemaal zo groot zal worden.

Advertentie (4)