Amerikaan was van plan een synagoge in Colorado op te blazen

Deze foto van het kantoor van de sheriff van El Paso County toont Richard Holzer, die op 1 november 2019 werd gearresteerd in Pueblo, Colorado. Holzer, verscheen kort voor de rechtbank op 4 november ( foto: kantoor van El Paso County Sheriff via AP)

De 27-jarige Richard Holzer, een bekende ‘white supremacist’, is door de Amerikaanse autoriteiten gearresteerd op verdenking dat hij van plan was een synagoge in Colorado op te blazen, volgens een verklaring van de rechtbank die maandag openbaar werd gemaakt, aldus de Times of Israel.

Hij ontmoette vrijdag een undercover FBI-agent in een motel met explosieven die hij naar verluidt had willen gebruiken om Temple Emanuel in de stad Pueblo op te blazen, staat in de verklaring die zaterdag door de rechtbank in de Amerikaanse staat Colorado werd ingediend.

Holzer vertelde een undercover FBI-agent dat hij eerder lid was geweest van de Ku Klux Klan en skinhead was geworden.

Holzer zei dat hij een ‘heilige oorlog’ aan het voorbereiden was en beweerde het water in de synagoge met arseen te hebben vergiftigd en van plan was dit opnieuw te doen.

“Ik wilde ze duidelijk maken dat ze niet welkom zijn in deze stad en dat ze maar beter zo snel mogelijk weg zouden gaan”. Toen hem foto’s van de pijpbommen werden getoond riep hij “Sieg Heil Broeders”.

De nacht voor de geplande bombardementen ontmoette Holzer, met een nazi-armband op zijn arm en met een kopie van Mein Kampf, met undercover FBI-agenten waarvan hij dacht dat het zijn mede-samenzweerders waren. Hij beschreef de dummy-explosieven als “absoluut schitterend”, aldus de aanklacht.

Emanuel synagoge in Pueblo. Screenshot Twitter

Holzer zei dat ze de aanval zouden moeten plegen om de politie te vermijden, aldus het gerechtelijk document.

Volgens de beëdigde verklaring, zei Holzer toen hem werd gevraagd wat als er mensen in het gebouw waren als de bom ontplofte, dat Holzer verklaarde dat hij niet dacht dat er iemand zou zijn, maar dat als er wel mensen in de synagoge aanwezig waren waren, het hem niets zou kunnen schelen. “Omdat zij Joden zijn.”

De undercover FBI-agent zou op 28 september voor het eerst contact hebben gehad met Holzer op Facebook.

Holzer zei ook tegen een andere Facebook-gebruiker: “Ik wou dat de holocaust echt was gebeurd, alle Joden moeten sterven.”

Tijdens verhoor door de politie verwees hij naar het complot als “mijn berg” en naar Joodse mensen als “een kankergezwel.”

De arrestatie komt precies een jaar nadat een white supremacist 11 mensen doodde tijdens een schietpartij in een synagoge in Pittsburgh, en enkele maanden nadat een andere white supremacist het vuur opende in een synagoge in het San Diego-gebied en een iemand doodschoot.

Ten minste 12 andere complotten tegen Joodse instellingen in de VS zijn verijdeld sinds de aanval in Pittsburgh volgens de anti-Defamation League (ADL), terwijl de Joodse gemeenschap in de Verenigde Staten een scherpe opleving van antisemitische aanvallen meemaakt.

Advertentie (4)