Verenigde Treiternaties

De Tempelberg. Screenshot YouTube

Onze lezer en vriend Rob Fransman stuurde ons onderstaande blog toe die wij graag met u delen. Aanrader: U kunt meer blogs van Rob Fransman hier lezen.

De meeste leden van de Verenigde Naties geloven dat problemen in het Midden Oosten worden opgelost, als De Tempelberg in de stad Jeruzalem een Arabische naam krijgt. Alle andere problemen in de wereld zijn niets vergeleken met de problemen van de Palestijnen.

We kennen de riedel. Har ha Bajit heet de berg waar de restanten van de tempel staan in het Hebreeuws. Berg van het Huis. Huis staat voor ‘huis van God’. Daar moet je in geloven. Persoonlijk vraag ik me af waarom God dan niet even de hemel splijt en donderend vraagt of het nou eens afgelopen kan zijn met dat gesodemieter daar beneden. God zal het kennelijk worst wezen.

De Verenigde Naties vonden het prima toen Jordaanse soldaten – op die voor Joden, Christenen en Moslims heilige plaats – hun paarden stalden. Ze hebben er nooit tegen geprotesteerd. Enfin, toen Israel in 1967 Jeruzalem veroverde en de berg in ere werd hersteld, wisten de Arabische staten niet hoe snel ze dat stukje land ook heilig moesten verklaren. En Israel was zo goedwillend om de vrijheid van godsdienst te garanderen en de omgeving van de Al Aqsa moskee verboden voor Joden te verklaren. 

De muur en het plein voor de muur in de oude stad hebben ontegenzeggelijk iets bijzonders. Ik kan niet tellen hoe vaak ik er in al die jaren ben geweest. Hoewel absoluut ongelovig, ontroert me de bijzondere sfeer iedere keer weer. Op de een of andere manier voel ik me daar thuis, dat stukje aarde belichaamt mijn geschiedenis.

Helaas zijn er regelmatig relletjes. Voor veel moslims in Jeruzalem is het nu eenmaal leuk om vanaf de moskee stenen te gooien naar de biddende Joden daar beneden. Dan grijpt de Jeruzalemse politie in waarna de VN het Israëlische geweld veroordeelt. Zo gaat dat al tientallen jaren en zo zal het nog wel even doorgaan.

Vorige week namen 158 VN-leden een resolutie aan, waarin het joodse volk van duizenden jaren geschiedenis ontnomen wordt. Als die landen hun zin krijgen, zal De Tempelberg voortaan definitief Haram al-Sharif heten. Gelukkig krijgen ze hun zin niet. Israel trekt zich er niets van aan. Terecht. Het lijkt of dat de Verenigde Naties maar één doel hebben en dat is Israel treiteren. Daarmee treiteren ze alle Joden. Dat is niet eens meer schokkend, we zijn het zo langzamerhand wel (weer) gewend. Wel schokkend is dat de Nederlandse regering daar vrolijk aan mee doet.

Advertentie (4)