Wat schrijven de Hebreeuwse kranten vandaag in Israel?

Israelische aanval op Syrie. Screenshot YouTube

Hadden ze niet net kunnen bellen? Een dag nadat vier raketten vanuit Syrië op Israël waren neergeschoten, reageerde Israël met een grote represaille-luchtaanval, gericht op tientallen Iraanse en Syrische militaire locaties in Syrië.

 • De operatie werd door de IDF en politici bekend gemaakt, een zeldzaamheid.
 • De Ynet-nieuwswebsite noemt de Israëlische aanval een ‘uitzonderlijke boodschap’ aan Iran en zijn volmachten, Syrië’s Bashar Assad en het Kremlin.
 • “De boodschap aan de Iraniërs is de belangrijkste. Dat Israël zich niet zal terugtrekken maar hard zal reageren op elke aanval op zijn soevereiniteit en een grote strijd, of zelfs oorlog, niet uitsluit als Iran vechters blijft aanvoeren en een front ertegen gat vormen in Syrië, Irak en misschien zelfs Jemen ”, schrijft Ron Ben Yishai.
 • Hezi Simantov van Channel 13 citeert een beveiligingsbron die zegt dat de aanvallen de manier van Israël waren om de spelregels te veranderen en eigenlijk bedoeld waren om een ​​bericht te sturen naar de Iraniërs die protesteerden tegen brandstofstijgingen.
 • “We veranderen de vergelijking. Zelfs als de aanval bescheiden is, reageren we. De actie werd uitgevoerd met de kennis van de protesten in Iran, het ernstigste sinds de revolutie. Onze boodschap aan het Iraanse publiek: de leiders van uw regime brengen u in gevaar met hun terroristische avonturisme. ”

Bespot je burgers: hij meldt ook dat Iran nog steeds niet heeft besloten of het een “tiet wil eisen voor de tat” van Israël.

 • Dat is ondanks de recente conclusie van de IDF – verspreid via zijn leger van ‘onafhankelijke’ analisten – dat Iran zijn beleid heeft verschoven van de “andere wang toekeren” naar “oog om oog tand voor tand”, vandaar het raketvuur op dinsdagochtend.
 • IDF-woordvoerder Hidai Zilberman vertelt verslaggevers dat het leger is voorbereid op geen reactie, een kleine reactie en een meer significante reactie, ofwel een oorlog.
 • Juda Ari Gross van Times of Israel merkt op dat “behalve op kleine versterkingen van de luchtverdediging na, woensdagochtend geen significante wijzigingen waren aangebracht in de inzet van de IDF in Noord-Israël.”
 • Yoav Limor schrijft in Israel Hayom dat Israel op eieren loopt: “Het fluctueert tussen de noodzaak om te handelen om afschrikking te handhaven en de wens om een ​​botsing te vermijden die zou kunnen escaleren in een totale oorlog. Tussen deze twee overwegingen, en ondanks de tastbare risico’s, moet Israël aandringen op belediging en afschrikking, zelfs ten koste van pogingen om Israël te schaden, zoals de raketaanval van dinsdag, en misschien zelfs nog zwaardere aanvallen. “

Projectielen over politici: schrijven over het zuiden, maar in een column die pijnlijk relevant is voor het hele land, dat lijkt te wippen tussen spanningen in het noorden en het zuiden (en soms beide), zegt Samet Peretz van Haaretz dat tijdens een vergadering in 2016 , de IDF leiding besloot dat Israëli’s moeten begrijpen dat ze moeten wennen aan raketvuur, dankzij de mogelijkheden van haar luchtverdedigingssystemen waardoor flareups minder duur maar nog steeds storend zijn.

 • “Een conclusie was dat het noodzakelijk is om deze kloof tussen verwachtingen en mogelijkheden te dichten; dat wil zeggen, om de Israëli’s duidelijk te maken dat ze in dergelijke gevechtsrondes in schuilkelders moeten zitten, werkdagen en schooldagen moeten missen en moeten omgaan met aanzienlijke verstoringen van hun dagelijkse routine, ” schrijft hij.
 • Tegen deze achtergrond schrijft ToI-redacteur David Horovitz dat politici er niet in zijn geslaagd hetzelfde begrip te tonen en de staat in gevaar brengen met hun gevechten.
 • Horovitz bekritiseert “de mate waarin onze politieke leiders zich hebben laten afleiden van wat een obsessieve focus op de strategieën voor onze verdediging zou moeten zijn in het aangezicht van een steeds meer aangemoedigd Iran en zijn web van proxy-strijdkrachten om ons heen.”
 • “Israël is geen Scandinavië. Het is een kleine, omstreden natie in het giftige Midden-Oosten. En de kleine rivaliteit van onze leiders heeft er nog nooit zo onvergeeflijk zelfgenoegzaam uitgezien als vandaag, in het nieuwe normaal waar we routinematig uit onze slaap worden geschud door de nieuwste agressie van Iran en zijn volmachten, ‘schrijft hij.
 • In Haaretz schrijft Amos Harel dat Israël zich in ‘een periode bevindt waarin de gevaren van het combineren van veiligheid en politieke overwegingen groter zijn dan normaal’.

Avigdor sluit de deur: inderdaad, de meeste ogen woensdagochtend zijn niet gericht op Iran, maar eerder op Yisrael Beytenu leider Avigdor Lieberman, die in de vroege namiddag een verklaring aflegt dat hij zich niet zal aansluiten bij een rechtse of centrumlinkse regering, en maakt hiermee in wezen de weg vrij voor nieuwe verkiezingen.

 • In de aanloop naar de aankondiging stond het “kinderlijke onschuld” kop van Lieberman bovenaan alle Hebreeuwse nieuwssites, waarvan vele zijn verklaring live uitzonden, in een herhaling van de opwinding rond Lieberman onmiddellijk na de verkiezingen twee maanden geleden.
 • “De enige die dit soort opwinding kan creëren is Lieberman,” meldt Kan.
 • De aankondiging komt te midden van wat lijkt op het falen van vier weken gesprekken over een eenheidsregering door Blue & White leider Benny Gantz die probeert een coalitie te vormen.
 • Verschillende mensen merken op dat de meeste aankondigingen van Lieberman waren gewijd aan het proberen zijn “handen in onschuld” te wassen van elke verantwoordelijkheid voor het mislukken van coalitiegesprekken, ondanks het feit dat hij de kingmaker was die weigert een koning te kiezen.
 • Beide partijen brachten de ochtend door met het proberen Liberman na te jagen, nadat duidelijk werd dat hij één kant kon kiezen in plaats van te blijven aandringen op een eenheidsregering.
 • “Gesprekken met Gantz mislukken: Likud signaleert Lieberman,” leest een kop van KAN, rapporterend over de verklaring van Likud-leider Benjamin Netanyahu eind dinsdag bewerend dat Lieberman beloofde dat hij zou gaan met degene die geen weigeraar is en dat is nu Gantz.
 • Zoals mijn ToI echter opmerkt, heeft Netanyahu het ultimatum van Liberman eigenlijk verkeerd voorgesteld, waarin hij Netanyahu en Gantz uitdaagde om moeilijke compromissen te accepteren of hij de andere kandidaat zou steunen en zijn belofte zou verzaken om alleen een regering van nationale eenheid te steunen.

Racistische dag: alle hoop op het vermijden van een derde reis naar de peilingen is echter niet dood, met nog 21 dagen te gaan waarin de Knesset samen kan komen en de president kan dwingen het mandaat aan iemand te geven voor een laatste poging tot sloot.

 • Dat mandaat kan naar elk van de 120 dienende MK’s gaan, inclusief degenen die al een kans hebben gekregen of iemand anders, zoals Ahmad Tibi. Waarom niet?
 • Israel Hayom schrijft dat Israel nog nooit eerder naar de 21-daagse periode is gegaan en zegt dat dingen “nog nooit zo open zijn geweest”.
 • Kanaal 12 meldt dat een vaak over het hoofd gezien deel van de wet betekent dat een minderheidsregering nog steeds kan worden gecreëerd in de periode van 21 dagen, omdat 61 MK’s het gewoon eens moeten worden over een kandidaat, niet echt om toe te treden tot de regering.
 • Maar Army Radio merkt op dat de woorden van Lieberman, waarin hij hard sprak tegen Arabieren en ultraorthodoxen, ‘het idee van een minderheidsregering beëindigen’.
 • Channel 13-verslaggever Barak Ravid merkt op dat Lieberman ook bezig was met een echt schokkend “aanzetten tegen Arabieren en de ultraorthodoxen”, waarvan hij zegt dat het “grenzend aan antisemitisch” was.
 • Noa Landau van Haaretz tweet dat Liberman, die het idee van directe verkiezingen voor de premier ter sprake bracht, ‘de democratische deelname van de grootste minderheden van Israël, ultraorthodoxe en Arabieren, verwerpt. Dat zal ons ‘stabieler’ maken, zegt hij. Ik kan een ander woord bedenken dat het ons zou maken. ‘

Hoe Balfour bijna werd gewonnen: met besprekingen die ontrafelen, beginnen enkele nieuwe details over wat werd aangeboden te verschijnen.

 • Shas-hoofd Aryeh Deri vertelt Army Radio dat Blue & White hebben ingestemd met al zijn eisen om de status-quo op het gebied van religie en staat te handhaven. “De enige reden dat er geen eenheidsregering is, is Yair Lapid,” zegt hij.
 • Hetzelfde station meldt dat Yoaz Hendel van Blue & White probeerde Ayelet Shaked van New Right na te streven door te beloven de Jordaanvallei op de Westelijke Jordaanoever te annexeren en zei dat het “Gantz bijna in Balfour plaatste.” Het enige dat de deal stopte was dat Netanyahu partijleider Naftali Bennett het ministerie van defensie gaf.
 • In Al-Monitor schrijft Shlomi Eldar dat Netanyahu, vastgehouden in het vagevuur met een eindeloze overgangsregering, de ministeriële posten gebruikt als een bodemloze zak wortelen om zijn ja-mannen “ja” te laten zeggen.
 • “Gezien de huidige omstandigheden is Netanyahu zeer gevoelig voor druk en heeft hij elk van de 55 Knesset-leden van vijf partijen die hij heeft gemobiliseerd, nodig om hem te ondersteunen. Het geven van significante ministeriële benoemingen in een interim-regering aan kleine facties bestaande uit drie of vier wetgevers in ruil voor hun verdediging tegen mogelijke aanklachten lijkt – vanuit het perspectief van Netanyahu – een kleine prijs te betalen. Zij krijgen op hun beurt de vrije loop in hun interim-ministeries om de kwaliteit van het leven van de kolonisten te verbeteren en de infrastructuur op de Westelijke Jordaanoever te ontwikkelen ” , schrijft hij.

Nederzettingen, nederzettingen overal, maar geen steen om te annexeren? De omkering van de VS door de illegaliteit van nederzettingen heeft wat pratende annexatie, maar het kan een beetje vroeg zijn.

 • “Als de nederzettingen niet illegaal zijn in de ogen van ‘s werelds grootste supermacht, waarom zou Israël die gemeenschappen dan als iets minder beschouwen, concludeerden aanhangers van Israëlische aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever”, schrijft Jacob Magid van ToI.
 • Magid merkt op dat een linkse MK toegaf dat de aankondiging het hem moeilijker maakt om tegen annexatie uit te komen, en zegt dat “het ons niet erg goed doet , als we ons verzetten tegen iets dat zelfs de Amerikaanse regering niet lijkt te hebben probleem met.”
 • Channel 13-nieuws citeert een Amerikaanse functionaris die zegt dat het besluit “niet moet worden gezien als een groen licht voor Israël om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren of om ongebreideld te bouwen in nederzettingen”
 • In Israel Hayom schrijft Nadav Shragai dat de aankondiging van de VS betekent dat Israël moet bouwen op de Westelijke Jordaanoever, en niet alleen in bestaande blokken, zodat de VS dat ook in de toekomst kunnen erkennen door de situatie op de Westelijke Jordaanoever te vergelijken met een aquarium: “De angst is dat de vissen (de nederzettingen) in het aquarium blijven, niet worden geëvacueerd, en zelfs de Israëlische soevereiniteit zal erop worden geplaatst, maar het grootste deel van het water (het land) zal worden weggepompt, want de Palestijnen en hun toekomstige diplomatieke entiteit. “
 • Zvi Bar’el van Haaretz richt zich op een andere zin in de verklaring van Mike Pompeo die verstrekkende gevolgen kan hebben: zijn verklaring dat de beslissing was gebaseerd op ‘de unieke feiten, geschiedenis en omstandigheden’.
 • “De betekenis van dit beleid is dat elk land, Rusland, China, Iran of zelfs de Verenigde Staten zelf, ‘unieke feiten’ en nieuwe ‘omstandigheden’ kan creëren in elk gebied dat het wil, en als ze dat gebied lang genoeg behouden, kunnen ze daar een wettelijke status genieten ‘, schrijft hij.