Satelietbeelden tonen aan dat Iraanse basissen in Syrie door Israelische aanval zijn vernietigd

Israelische luchtaanval bij Damascus. Screenshot YouTube

Satellietbeelden tonen de vernietiging van twee vermoedelijke Iraanse hoofdkwartieren rond Damascus die eerder vandaag bij Israëlische luchtaanvallen werden getroffen als reactie op een raketaanval op Noord-Israël gisteren, meldt de Times of Israel.

De foto’s, uitgegeven door het particuliere Israëlische inlichtingenbedrijf ImageSat International, tonen twee gebouwen waarvan wordt aangenomen dat ze de thuisbasis zijn geweest van de Quds Force van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran. De ene bevond zich op de internationale luchthaven van Damascus, de andere was dichtbij op de luchthaven al-Mazzeh, net buiten de hoofdstad.

De bovenste twee verdiepingen van het gebouw op de luchthaven van Damascus – door ImageSat aangeduid als de Glasshouse – werden vernietigd tijdens de Israëlische aanvallen.

Volgens de analyse van satellietbeelden zou dit gebouw door de inlichtingeneenheid van de Quds Force als hoofdkantoor zijn gebruikt.

Satellietbeeld van de vernietiging veroorzaakt door Israëlische luchtaanvallen op een vermeende door Iran gecontroleerde faciliteit op de luchthaven van al-Mazzeh op 20 november 2019. (ImageSat International)

“Momenteel ziet de site er verlaten uit, zonder enig teken van activiteit,” zegt het bedrijf.

Het tweede hoofdkantoor van Quds Force op de luchthaven van al-Mazzeh werd bijna volledig gesloopt bij de aanval.

Een gisteren genomen foto toont twee grote rechthoekige gebouwen tegenover elkaar. Het beeld dat vandaag is gemaakt, toont het ene gebouw volledig genivelleerd, terwijl het andere grotendeels is neergehaald.

Satellietbeeld met de vernietiging veroorzaakt door Israëlische luchtaanvallen op een vermeende door Iran gecontroleerde faciliteit op de internationale luchthaven van Damascus op 20 november 2019. (ImageSat International)

Een lange rij voertuigen was ook te zien rond de site, blijkbaar gebruikt door zoek- en reddingswerkers.

Volgens een Syrische oorlogsmonitor werden minstens 23 “strijders” gedood bij de luchtaanvallen van Israël in Syrië vroege uren van woensdag, 16 van hen waarschijnlijk Iraniërs.