Nederland stopt voorlopig met hulpgeld aan Palestijnen wegens betaling terroristen

Hamas terrorist. Screenshot Twitter

Het Nederlandse parlement, de Tweede Kamer, heeft woensdag ingestemd om alle hulpfondsen te stoppen die zijn toegewezen aan de betalingen naar de Palestijnse Autoriteit (PA) wegens hun financiële hulp aan terroristen en hun families, meldde diverse media in Israel.

Het parlement legde de redenering achter de stemming uit en legde een verklaring af over haar bezwaar om de PA te blijven betalen en financieren wanneer een deel van het bedrag naar terroristen gaat die terreurdaden plegen waarbij Israelis om het leven komen.

In 2017 betaalde de Palestijnse Autoriteit ongeveer $ 198 miljoen aan een fonds voor de families van terroristen die tijdens hun aanvallen zijn gedood en ongeveer $ 160 miljoen aan Palestijnen die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden, volgens cijfers van het Israëlische ministerie van Defensie.

Nederland geeft elk jaar enkele miljoenen dollars uit aan hulp aan de Palestijnse Autoriteit en de Palestijnse bevolking elders in het Midden-Oosten, maar het grootste deel van dat geld wordt besteed aan agentschappen en niet-gouvernementele organisaties.

ook betaalde Nederland jaarlijks ongeveer $ 1,6 miljoen rechtstreeks aan de Palestijnse Autoriteit gegeven om de salarissen van medewerkers van het ministerie van Justitie te betalen.

De beslissing van de tweede kamer komt een dag nadat een andere resolutie werd aangenomen, volgens welke het selectief labelen van goederen uit de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zonder rekening te houden met andere wereldconflicten, als “discriminerend” wordt beschouwd.

De facto zou de aanduiding voor de etikettering van goederen uit de Westbank en de Golan alleen mogen worden toegepast als de Europese Unie op soortgelijke wijze goederen uit andere conflict gebieden aanwijst.

De resolutie werd gesteund door de christelijke partijen, samen met de coalitie partijen.

De Israëlische ambassadeur in Nederland, Naor Gilon, verwelkomde het besluit van het Nederlandse parlement en zei dat hij “hoopt dat zolang de Europeesche Unie haar positie niet verandert, de Nederlandse regering in ieder geval zal afzien van het markeren van de producten.

De Israëlische New Right leider Ayelet Shaked juichte het wetsvoorstel van het Nederlandse parlement toe en zei: ‘Ik verwelkom de beslissing van het Nederlandse parlement.

“Het is zeer verheugend om te zien dat groeiende en toenemende landen in Europa nuchter zijn in hun betrekkingen met de Palestijnen en weigeren indirect terrorisme te financieren. Beter laat dan nooit, ‘schreef Shaked op Twitter.