Tweede Kamer steunt motie tegen uitsluitend labelen Israelische producten uit Westbank en Golan

Joel Voordewind. Screenshot YouTube.

De Tweede Kamer heeft met 82 tegen 68 een motie van Joël Voordewind van de ChristenUnie aangenomen, waarin de Nederlandse regering wordt opgeroepen bezwaar te maken tegen de uitspraak het EU Hof van Justitie, waarin werd bepaald dat uitsluitend Israëlische producten uit de Golan, Westelijke Jordaanoever en oost-Jeruzalem van een label moeten worden voorzien als zijnde niet ‘Made in Israel’.

Volgens de aangenomen motie zou deze regeling moeten worden toegepast op alle betwiste gebieden over de hele wereld. Het acht het – uitsluitend – uitkiezen van Israël in dit opzicht oneerlijk en discriminerend.

De aangenomen resolutie, gesteund door de christelijke fracties in de Tweede Kamer, en ondersteund door de regeringscoalitie, dwingt de regering niet tot handelen en is grotendeels symbolisch. Diplomatieke ambtenaren vertelden de Ynet-nieuwssite echter dat de sterke steun van de coalitie aangaf dat de Nederlandse regering deze motie niet zomaar terzijde kan leggen en zich erdoor zou moeten laten leiden.

De Israëlische ambassadeur in Nederland, Naor Gilon, bedankte de Tweede Kamerleden voor hun steun en sprak de hoop uit dat als de uitspraak van het gerechtshof standhoudt, Nederlandse leiders “hun eigen aanbeveling zullen aannemen en geen discriminerende resolutie zullen implementeren.”

Een Israëlische diplomaat vertelde de krant Israel Hayom dat Jeruzalem hoopte dat andere Europese landen het Nederlandse voorbeeld zouden volgen en de uitspraak van het EU Hof van Justitie niet zullen uitvoeren.

Advertentie (4)