Ontmoeting Netanyahu en Gantz heeft nog geen basis voor nieuwe regering opgeleverd

Foto GPO

Blue and White chef zegt dat gezamenlijke coalitie ‘niet kan worden gebouwd op sectoraal blok’; Netanyahu beschuldigt rivaal ervan een minderheidsregering te zoeken; Liberman heeft woensdag besluiten aangekondigd.

Het lijkt erop dat het gesprek tussen Netanyahu en Gantz, gisteravond laat geen resultaat heeft opgeleverd en is een nieuwe regering ver verwijderd.

De bijeenkomst op het kantoor van de premier in Jeruzalem duurde iets meer dan een uur, waarbij een bron dicht bij de onderhandelingen de Times of Israel vertelde dat er geen vooruitgang was geboekt.

Bronnen in Liebermans partij Yisrael Beytenu, de partij die de beslissende factor is of Netanyahu of Gantz in staat zullen zijn om een regering te vormen, vertelden de Times of Israel dat Lieberman zijn beslissing om Gantz of Netanyahu te steunen, of ook niet om 13.00 uur tijdens een factievergadering op woensdag zal aankondigen.

In zijn verklaring zei Gantz, die nog die tot vanavond 8 uur heeft tot zijn deadline om een regeringscoalitie te vormen afloopt, dat hij “alle inspanningen zou blijven leveren en elke steen zou omdraaien om te proberen overeenstemming te bereiken om in de resterende tijd een regering te vormen, om te voorkomen dat er opnieuw kostbare en onnodige verkiezingen moeten worden gehouden die in strijd zijn met de wil van de burgers van Israël. “

Hoewel een derde verkiezing niet gewenst is, “kunnen we onze basisprincipes en waarden niet opgeven,” aldus Gantz.

Gantz gaf aan dat hij niet zou toegeven aan de eis van Netanyahu om een coalitie in te gaan, samen met het hele blok van de premier wat bestaat uit 55 MK’s van de rechtse en religieuze partijen, en zei dat hij een ‘regering wiens basisprincipes door grote partijen worden bepaald en gebouwd op basis van een of ander sectoraal blok.”

Netanyahu ondertussen zei dat Gantz het voorstel van president Reuven Rivlin voor het delen van de macht in een eenheidsregering die Netanyahu eerst als premier zou zien, had afgewezen en “willens en wetens de wil van een meerderheid van de bevolking negeert dat we samen een brede nationale eenheidsregering samen stellen.

“Gantz is van plan een minderheidsregering te vormen die afhankelijk is van de van de Arabische Gezamenlijke Lijst,” zei hij.

Lieberman verklaarde later “Ik zal morgen verdere inspanningen leveren met om een ​​regering van nationale eenheid op te richten, met als doel onnodige verkiezingen of een gevaarlijke minderheidsregering te voorkomen.”

President Rivlin verklaarde dinsdag “dat aanvallen op de Arabische bevolking moeten worden gestopt”, dit in reactie op de uitspraken van Netanyahu dat de Arabische Knessetleden terreur steunen en de aanvallen vanuit Gaza verleden week zouden hebben goedgekeurd.

Wordt vandaag ongetwijfeld vervolgd.

Advertentie (4)