Israel heeft tientallen doelen in Syrie aangevallen

Foto van de aanvallen. Screenshot

De IDF heeft de afgelopen nacht tientallen doelen in Syrie aangevallen als reactie op de eerder op dinsdag vanuit Syrië afgevuurde vier raketten richting Israel. IDF zegt zich voor te bereiden op een Syrische of Iraanse reactie wat kan liggen tussen totale kalmte of een totale oorlog.

“We bereiden ons voor op verdediging en aanval, en we zullen reageren op elke poging om wraak te nemen,” vertelde IDF-woordvoerder Hidai Zilberman eerst tegen verslaggevers woensdagochtend.

“We zijn klaar voor drie scenario’s: geen reactie, een kleine reactie en een meer significante reactie,” zei hij.

In de vroege ochtend van woensdag lanceerde de Israëlische luchtmacht een grote represailles-luchtaanval, gericht op tientallen Iraanse en Syrische militaire locaties in Syrië in reactie op een raketaanval op Noord-Israël de dag ervoor.

“De aanval werd uitgevoerd in reactie op de lancering van de raketten door de Iraanse Quds Force uit Syrisch grondgebied,” zei het leger in een verklaring.

De Syrische doelwitten die werden aangevallen waren o.a. de moderne luchtverdedigingssystemen, die in de afgelopen 10 jaar in gebruik werden genomen, evenals commandocentra en wapenopslagplaatsen, zei de woordvoerder van de IDF.

Volgens de in Groot-Brittannië gevestigde controlegroep, het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens, werden 11 mensen gedood in de staking, en zeven van hen waren buitenlanders. Hoewel verondersteld Iraans te zijn, kon dat niet onmiddellijk worden bevestigd door SOHR.

Israël heeft de Syrische dictator Bashar Assad herhaaldelijk gewaarschuwd om niet in te grijpen tijdens IDF-aanvallen op Iraanse doelen in zijn land, anders zal zijn leger ook worden aangevallen, zoals woensdag het geval was.

De aanvallen van de IAF richtte zich niet op het door Syrie gebruikte Russische geavanceerde S-300 luchtafweerbatterijen vanwege de aanwezigheid van Russische troepen in hun omgeving. Het was niet duidelijk of S-300’s op Israëlische vliegtuigen hadden geschoten.

De IDF zei dat de aangevallen doelen zich allemaal binnen 80 kilometer van de grens van Israël bevonden, rond Damascus en de Syrische Golanhoogten.

Naftalie Bennett, de nieuwe minister van defensie zei:“Onze boodschap aan de leiders van Iran is simpel: je bent niet meer immuun. Waar je je octopuswapens ook naartoe stuurt – we zullen ze afhakken ‘.

Premier Benjamin Netanyahu zei over de aanvallen: “Iwe hebben duidelijk gemaakt dat iedereen die ons aanvalt, zal worden aangevallen. Dat is wat we vanavond hebben gedaan met onze gerichte aanvallen op militaire doelen van de Iraanse Quds Force en Syrische militaire doelen.”

Advertentie (4)