EU en Duitsland beloven aanvullende financiering aan UNWRA

De Europese Unie en Duitsland hebben op woensdag 11 december overeenkomsten gesloten met het Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East ( UNRWA ) van de Verenigde Naties om extra bij te dragen aan de inspanningen van het agentschap. De ondertekening vond plaats op de UNRWA Jerusalem Girls ‘School in Silwan.

Voorheen beloofde de EU € 82 miljoen “ter ondersteuning van noodzakelijk ontwikkelingswerk voor mensen dat UNRWA in de regio verricht”, nu voegt het nog eens € 21 miljoen extra toe, volgens een UNRWA-verklaring. Op dezelfde bijeenkomst stemde Duitsland ermee in om vier nieuwe UNRWA-projecten te financieren, voor een totaal bedrag van € 59 miljoen.

Het agentschap zegt dat de helft van de donaties zal gaan naar het verlichten van de “ernstige financiële crisis van de organisatie” en het leveren van “belangrijke diensten voor de rest van het jaar”.

“Ik wil mijn diepe waardering uitspreken voor de vrijgevigheid van de Europese Unie en haar lidstaten, inclusief Duitsland en de anderen die hier vandaag aanwezig zijn, voor het ondersteunen en investeren in Palestijnse vluchtelingen, voor het creëren van kansen om hen in staat te stellen hun volledige potentieel te benutten, wat cruciaal is voor hun toekomst en voor deze regio, ”zei Christian Saunders, de waarnemend commissaris-generaal van UNRWA in een verklaring.

“De EU en haar lidstaten zijn er trots op de grootste verstrekkers van internationale hulp aan Palestijnse vluchtelingen te zijn en de betrouwbaarste donoren van het Agentschap te blijven. Al meer dan vier decennia heeft de EU zichzelf gevestigd als een belangrijke strategische partner voor het Agentschap en ondersteunt de UNRWA in zijn inspanningen om Palestijnse vluchtelingen te helpen hun volledige potentieel in menselijke ontwikkeling te bereiken en het Agentschap te helpen bij efficiëntiewinsten en hervormingen, ”zei Saunders.

Een UNRWA-verklaring citeerde Michael Herold, de plaatsvervangend Duitse vertegenwoordiger, als volgt: “UNRWA is een van de belangrijkste partners van Duitsland in het Midden-Oosten als regionale stabiliteitsfactor in een onstabiele omgeving. UNRWA biedt perspectief en waardigheid aan miljoenen mensen. Ondanks alle uitdagingen is het van het grootste belang dat de organisatie haar activiteiten kan handhaven en scholen open kan houden. Duitsland blijft een betrouwbare supporter. ”

De VN stemden op vrijdag 6 december om het mandaat van de (UNRWA) tot 2023 te verlengen. De organisatie, die de afgelopen maanden te maken heeft gehad met corruptie, is opgericht om Palestijnse vluchtelingen te helpen.