Israel bang dat ICC wereldwijd arrestatiebevelen gaat uitbrengen tegen Israelis

ICC aanklager Fatou Bensouda. Screenshot YouTube

Nu het ICC door gaat met zijn onderzoek over mogelijke Israelische “oorlogsmisdaden”tegen Palestijnen vreest Israel dat er wereldwijd arrestatie bevelen worden uitgebracht tegen voormalige en huidige politici, militaire leiders en gewone soldaten, volgens berichten in de Israelische media.

De premier, de ministers van Defensie, de IDF-leiders en de hoofden van de Shin Bet-veiligheidsdienst in de afgelopen vijf jaar zouden allemaal het gevaar van vervolging onder ogen moeten zien, nu Israel weigert mee te werken aan het onderzoek door het ICC.

Diplomatieke bronnen vertelden Channel 12: “Er zal geen samenwerking zijn met de ICC rechtbank zeker niet als uiteindelijk zal worden besloten om een ​​definitieve rechtszaak tegen Israel te beginnen te openen.”

Het ICC gaat over de vervolging van personen wegens vermeende misdaden in plaats van staten.

Procureur-generaal Avichai Mandelblit zei eerder dat ICC aanklager Fatou Bensouda “onbevoegd is de zaak te behandelen omdat er geen Palestijnse staat met afgebakende definitieve grenzen bestaat”.

Het ICC onderzoek heeft blijkbaar betrekking op het beleid van Israël om zijn burgers op de Westelijke Jordaanoever te vestigen, zijn acties tijdens de oorlog in Gaza in 2014 en zijn reactie op de Palestijnse protesten aan de grens met de Gaze strip sinds maart vorig jaar toen Hamas begon met de wekelijkse protesten onder de naam “March of Return”. Het zal ook kijken naar Hamas ‘aanvallen op Israëlische burgers tijdens de oorlog van 2014 en het gebruik van Palestijnse burgers als menselijke schilden.

Verschillende Israelische politici hebben verontwaardigd gereageerd op de beslissing van ICC.

Zo zei voormalige IDF opperbevelhabber van de IDF en nu leider van de Blauw en Wit partij, Benny Gantz, dat de “IDF heeft het grootste moraal van alle legers ter wereld” en dat “de IDF noch de staat Israel geen oorlogsmisdaden begaan of hebben begaan”.

Gantz beweerde dat de beslissing van Bensouda eerder politiek dan juridisch was gebaseerd.

Inmiddels zei de Palestijnse leider Saab Erekat dat het ICC “zal worden overspoeld” met lijsten met namen van Palestijnen die het slachtoffer waren of zijn van Israelische oorlogsmisdaden.

“We hebben bereikt wat we wilden, wat betekent dat het ICC vanaf vandaag wij alle zaken van oorlogsmisdaden door de zionistisch bezetter aan het ICC zullen zenden. Dit is een historische dag, en vanaf nu kunnen alle Palestijnse gewonden als gevolg van de bezetting een rechtszaak aanspannen, “zei hij.

Advertentie (4)