Naama Issachar verliest haar beroep tegen 7 jaar gevangenisstraf in Rusland

Naama Issachar in een kooi tijdens de rechtszaak. Screenshot YouTube

Een Russische rechtbank verwierp donderdag het hoger beroep van Naama Issachar, een Amerikaans-Israëlische vrouw die tot een gevangenisstraf van meer dan zeven jaar in het land was veroordeeld voor een zeer lichte drugsdelict.

Issachar, die sinds april in Rusland wordt vastgehouden, werd tijdens een tussenstop op het vliegveld van Moskou gearresteerd nadat een kleine hoeveelheid marihuana, ongeveer 9,5 gram, in haar bagage werd gevonden.

De rechters namen de beslissing na ongeveer 20 minuten en wezen het beroep in een verklaring van één zin af, meldde Channel 12. Het afgewezen beroep betekent dat haar jarenlange straf zal worden gehandhaafd.

Issachar zei in het Engels tegen de rechtbank dat ze niet alleen “niet van plan was” drugs naar Rusland te brengen, maar benadrukte dat “ik zelfs niet door de douane was gegaan” toen ze werd tegengehouden.

Nadat het besluit was aangekondigd, zei premier Benjamin Netanyahu dat hij de moeder van Issachar, Yaffa, had gebeld om haar te vertellen dat “ondanks de teleurstellende rechterlijke beslissing ik niet opgeef haar vrij te krijgen.”

Ik zal blijven doen wat ik kan om Naama thuis te brengen,” zei Netanyahu.

Netanyahu vertelde dinsdag tijdens een verkiezings bijeenkomst dat hij Issachar thuis zou brengen , maar op woensdag probeerde zijn woordvoerder de verwachtingen te temperen en zei dat het tijd zou kosten.

Yaffa Issachar, de moeder van Naama, vertelde de Israëlische media eerder dat ze de premier geloofde. Zij en Issachar’s zus braken in tranen uit nadat ze hoorden dat het beroep werd afgewezen.

“Blijf sterk,” riep Yaffa Issachar tegen haar dochter nadat de rechters de beslissing hadden aangekondigd.

Advocaten voor Issachar wachten op de volledige beslissing waarom haar beroep is afgewezen voordat ze beslissen over hun volgende stappen.

Issachar vertelde tijdens de hoorzitting in hoger beroep dat ze niet wist wat er was geschreven in de bekentenis die ze had ondertekend omdat het in het Russisch was en er geen vertaler aanwezig was.

“Ik wist niet dat ik een bekentenis ondertekende,” zei Issachar vanuit een glazen cabine tijdens de hoorzitting, waar ze haar moeder en zus niet mocht ontmoeten.

Issachar zei dat toen haar werd gevraagd om de bekentenis te ondertekenen er niemand was die het document voor haar vertaalde en suggereerde ook dat een deel ervan mogelijk vervalst was.

De charge d’affaire van de Israëlische ambassade in Rusland, Yaakov Livne, en hoge ambtenaren van het Amerikaanse consulaat woonden ook de hoorzitting bij.

Israëlische functionarissen hebben naar verluidt gespeculeerd dat de vrijlating van Issachar zal komen van diplomatieke inspanningen in plaats van in de rechtszaal, en een gratie zal vereisen die alleen kan worden verleend door de Russische president Valdimir Poetin zelf.

Eerder deze maand besprak Netanyahu de zaak van Issaschar met Poetin toen de twee het hadden over veiligheidsproblemen in het Midden-Oosten. Poetin zal in januari Israël te bezoeken.

Advertentie (4)