Netanyahu: “Beslissing ICC is een donkere dag voor waarheid en gerechtigheid”

Premier Netanyahu. Foto GPO

Premier Netanyahu heeft scherpe kritiek geuit op de aankondiging van de officier van justitie bij het ICC, Fatou Bensouda, om een onderzoek naar vermeende “Israëlische oorlogsmisdaden tegen de Palestijnen” te starten.

“Dit is een donkere dag voor waarheid en gerechtigheid,” zei Netanyahu in een verklaring, die de uitspraak van aanklager Fatou Bensouda “schandalig en ongegrond” noemde.

Hij zei dat de beslissing van het ICC, waarvan Israel geen lid is en haar jurisdictie ook nooit heeft erkend, een ‘politiek instrument’ is tegen de Joodse staat.

Hij zei voorts dat Bensouda de “serieuze juridische argumenten die we hebben gepresenteerd volledig heeft genegeerd.”

Netanyahu: “Het ICC is niet bevoegd is om zich hierover uit te spreken. Het is alleen bevoegd in rechtszaken die worden gepresenteerd door soevereine staten, maar er is geen Palestijnse staat en die is er ook nooit geweest. We zullen dit onrecht niet accepteren en er niet mee instemmen. We zullen het blijven bestrijden met alle middelen die we tot onze beschikking hebben.”

De Israëlische premier uitte ook verbazing dat Bensouda zegt dat het “een misdaad is, zelfs een oorlogsmisdaad, voor Joden om in hun thuisland, het land van de Bijbel, het land van onze voorvaderen te leven.” Bensouda had gezegd dat het beleid van Israël om zijn burgers op de Westelijke Jordaanoever te vestigen een misdaad zou kunnen zijn.

Ondertussen beschuldigde Blauw-Wit Knesset-lid Zvi Hauser, die tussen 2009-2013 de kabinetssecretaris van Netanyahu was, dat de premier schuld heeft aan het feit dat het ICC een onderzoek zal starten, omdat Netanyahu niet had voorkomen dat de PA in 2015 toetrad tot de rechtbank en zelfs met ‘zelfgenoegzaamheid’ daarop had gereageerd. “Vandaag zien we de problemen van de historische mislukking uit 2015 toen Netanyahu weigerde verantwoordelijkheid nemen,” tweette hij.

Yair Lapid, van Blauw-Wit, was kritisch over de uitspraak van het ICC en noemde het “een capitulatie voor de valse en lasterlijke propaganda van Palestijnse terreur.”

De Palestijnse Autoriteit verwelkomde het besluit en noemde het “een langverwachte stap om het proces naar een onderzoek voort te zetten, na bijna vijf lange en moeilijke jaren van voorlopig onderzoek.”

Saeb Erekat, secretaris-generaal van de PLO, zei dat het “een positieve, bemoedigende stap was die Palestina dichter bij de opening van een strafrechtelijk onderzoek naar gepleegde oorlogsmisdaden brengt en een einde maakt aan de immuniteit van degenen degenen die misdaden plagen.” Hij voegde eraan toe dat het zou “bijdragen aan het voorkomen van misdaden”.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas noemde het een “grote en historische dag.”

Abbas: “We hebben bereikt wat we willen en vanaf deze dag zal de ICC-machine beginnen met het accepteren van de gevallen die we eerder hebben gepresenteerd”, aldus Wafa, het officiële persbureau van de Palestijnse Autoriteit (PA).

Hoewel Bensouda ook Hamas van mogelijke oorlogsmisdaden had beschuldigd, verwelkomde de terreurgroep de beslissing van de organisatie. “Het karakter van de Israëlische bezetting in het internationale systeem onthult de onmetelijkheid van het onrecht dat tegen het Palestijnse volk is begaan.”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo was heel duidelijk na de aankondiging van het ICC. Hij zei dat de VS “zich fel verzet” tegen de ICC-aankondiging over vermeende Israëlische oorlogsmisdaden.

Advertentie (4)