“Van boerderij naar restaurant, dit is het lekkerste veganistische restaurant ter wereld”

Ontnijt. Meshek Barzilai

Merav Barzilay startte in 2002 het restaurant ‘Meshek Barzilay‘ om Israëlische veganisten, ecologische, biologische, seizoensgebonden, verse en lokale gerechten te serveren.

Meshek is het Hebreeuws woord voor ‘boerderij’ – een verwijzing naar het feit dat ze 17 jaar geleden het van boerderij-naar-tafel restaurant op haar biologische familieboerderij in moshav ‘Yarkona’ begon, nadat ze haar carrière in de reclame had verlaten. Haar belangrijkste motivatie was om gezondere voedselkeuzes aan haar kinderen te geven.

Na 10 jaar in Yarkona verhuisde Barzilay het restaurant naar 6 Ahad Ha’am Street in de wijk Neve Tzedek in Tel Aviv, waar ze samen met Omri Sibul als chef-kok, nog steeds het restaurant bezit. In 2018 opende ze een veganistische delicatessenzaak een deur verder, die maandelijkse kookworkshops organiseert.

Meshek Barzilay begon als een vegetarisch restaurant en stapte later over naar veganisme, wat samenviel met de ontwikkeling van de veganistische beweging in Tel Aviv.

Barzilay merkt op: “Naarmate je professioneler en ervarener wordt in veganistisch koken, kom je erachter hoe opwindend en uitdagend het is om verschillende veganistische smakelijke gerechten te ontwikkelen en hoe dinergasten erachter komen dat ze heel gelukkig kunnen zijn zonder dieren te eten.”

Het menu is gericht op de lokale mediterrane keuken met de nadruk op groenten, peulvruchten en noten.

“Wij geloven dat dit de meest gezonde en morele keuken is en dat dit is wat mensen zouden moeten eten en dat dit de toekomst van menselijke voeding is”, vertelde Barzilay aan ISRAEL21c.

Het beroemdste gerecht van het restaurant is de vegetarische burger, geserveerd in een bietenbroodje. Masala Dosa, een gezonde interpretatie van het beroemde Zuid-Indiase gerecht, is een andere favoriet.

Een veganistisch hero sandwich in Meshek Barzilay, Tel Aviv.  Foto Meshek Barzilai

Het menu verandert maandelijks. Een speciaal gerecht dit najaar was ‘Rapunzel’, een toren van avocado, rode biet en limabooncrème.

Barzilay gelooft dat veganisme de afgelopen jaren zo sterk is gegroeid in Israël, niet alleen vanwege de prevalentie van vasten en beperkingen door koosjer voedsel in de joodse traditie, maar ook omdat hummus en falafel, het meest populaire voedsel in Israël, dient als een goede basis voor veel veganistische voeding.

Ze vermeldt ook dat de verbazingwekkende lokale producten in Israël als een katalysator voor veganistische populariteit in Israël dienen.

Zuivelvrij dessert. Foto Meshek Barzilai

Op de vraag of het restaurant een plantaardig dieet promoot om gezondheids-, milieu- of dierenwelzijnsredenen, antwoordt Barzilay: “Allemaal. Dit zijn allemaal goede redenen die tot dezelfde conclusie leiden: veganisme.”

Meshek Barzilay is dagelijks geopend van 09.00 uur tot de laatste klant vertrekt. De broodjeszaak is elke dag open, behalve zaterdag.