In toekomstige oorlog met Israel zullen Hamas en Islamische Jihad samen optrekken

Hamas strijders. Screenshot YouTube

“De Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en Hamas zullen hun krachten bundelen in de volgende gevechten met Israël”, aldus secretaris-generaal Ziyad al-Nakhalah van PIJ afgelopen donderdag.

Al-Nakhalah, die in Libanon is gevestigd, zei dat zijn groep overeenstemming heeft bereikt met Hamas “om gezamenlijk te reageren op elke Israëlische agressie.” Hij waarschuwde dat een Israëlische militaire aanval op de Gazastrook een gezamenlijk antwoord zal krijgen van Hamas en Islamitische Jihad.

Tijdens de laatste gevechten tussen PIJ en Israël afgelopen november bleef Hamas uit de strijd, waardoor dat op kritiek kwam te staan van verschillende Palestijnse facties en PIJ-functionarissen.

Nakhalah herhaalde PIJ’s toewijding aan “het pad van de jihad (heilige oorlog), ondanks uitdagingen en offers.”

Hamas- en PIJ-leiders waren onlangs in Caïro bijeengekomen als onderdeel van een poging van Egypte om een ​​langdurig staakt-het-vuren te bewerkstelligen tussen de terreurgroepen in Gaza en Israël.

Tijdens de discussies kwamen Hamas en PIJ overeen om de spanningen tussen hen onderling bij te leggen in de nasleep van de laatste gevechtsronde met Israël. De spanningen braken uit nadat sommige PIJ-functionarissen en leden Hamas ervan beschuldigden dat ze niet aan de gevechten deelnamen door geen raketten op Israël af te vuren.

Ondertussen overweegt Qatar de mogelijkheid om zijn financiële hulp aan de Gazastrook met nog eens drie maanden te verlengen, vertelde Qatarese gezant Mohammed Al-Emadi aan verslaggevers.

Emadi sprak tijdens een ceremonie in de Gazastrook, waarbij hij 22 brandweerauto’s afleverde aan het door Hamas gecontroleerde ministerie van Binnenlandse Zaken. De voertuigen en andere noodapparatuur zijn dinsdag de Gazastrook binnengekomen via de Israëlische grensovergang Kerem Shalom.

Advertentie (4)