Twee Belgische gemeenten trekken zich terug uit handelsdelegatie naar Israel

Secretaris Buitenlandse Handel Pascal Smet van het Brussels Gewest in Brussel, België op 8 juni 2016. (Met dank aan het kantoor van Pascal Smet)

Onder het mom van “vermeende schendingen van het internationale recht en gebrek aan vooruitgang in het vredesproces” hebben twee lokale overheden in België zich teruggetrokken uit een handelsdelegatie naar Israël, meldt JTA.

De buitenlandse handelssecretaris van de regering van het Brussels Gewest, Pascal Smet, kondigde donderdag deze beslissing aan, meldde de RTBF-omroep.

De beslissing is een grote overwinning voor voorstanders van pogingen om Israël te boycotten, die tot nu toe weinig successen hadden geboekt in hun pogingen om de Belgisch-Israëlische betrekkingen te verminderen.

Elio Di Rupo, premier van de Belgische staat Wallonië en een voormalig premier van het koninkrijk België, trok zich vorige week al terug uit de missie naar Israel, die gepland staat voor 8-11 december, en welke ondernemers en vertegenwoordigers van commerciële ondernemingen uit heel België zal omvatten.

“Het gebrek aan vooruitgang in het vredesproces, n de schending door Israël van belangrijke elementen van de Conventie van Genève dwingen ons om de officiële samenwerking op te zeggen,” zei Di Rupo.

Joel Rubinfeld, een voormalig leider van de Belgische joden en president van de Belgische Liga tegen antisemitisme, zei dat de stap discriminerend was in het licht van de handelsbetrekkingen van België met landen die worden beschuldigd van grote mensenrechtenschendingen, waaronder Iran en China.

Het is ook “absurd”, schreef hij, en “zal Wallonië en Brussel veel meer schade toebrengen dan Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten en eentje die meer Nasdaq-beursgenoteerde bedrijven heeft dan in de hele Europese Unie samen.”