Stav Meir, 13, ging paddenstoelen zoeken en vond 1.500 jaar oude marmeren plaat

Stav Mei met de marmeren plaat. Foto IAA

Stav Meir, 13, die in zijn school archeologie lessen volgde van de Israel Antiquities Authority , realiseerde zich onmiddellijk dat hij een oude vondst had ontdekt en meldde het meteen. Hij kreeg een certificaat van waardering voor goed burgerschap en de klas zal binnenkort genieten van een speciale activiteit. Archeologen: “Dit maakt deel uit van een grafsteen, waarvan de kwaliteit goed is en de buitengewone rijkdom van de rijken van Caesarea ongeveer 1500 jaar geleden illustreert.”

De 13-jarige Stav Meir, een inwoner van Caesarea, ging een week geleden met zijn vader Zohar, zijn broers en neven op pad om in de omgeving van Caesarea naar paddenstoelen te zoeken na de hevige regenval.

Plots zag hij een stenen plaat uit de grond steken. Hij belde snel zijn vader en liet hem het intrigerende object zien dat een inscriptie in het Grieks had. “Ik herkende meteen dat het iets ouds was”, zegt Stav, die in de zevende klas van een school in Caesarea zit.

Ik studeer archeologie op school samen met de Israel Antiquities Authority, daarom kan ik gemakkelijk oudheden identificeren als ik ze zie. “

De opgewonden Stav, die het belang inzag van het melden van een dergelijke vondst, meldde zijn ontdekking van de plaat met de Griekse inscriptie snel aan de Israel Antiquities Authority, en een archeoloog kwam hem ophalen voor onderzoek.

De marmeren plaat. Foto IAA

Volgens de archeoloog Dr. Peter Gendelman, een Caesarea-onderzoeker bij de Israel Antiquities Authority, “is dit een begrafenisinscriptie – een marmeren plaat met een inscriptie in het Grieks gegraveerd, die begon met een kruis. De plaat, die blijkbaar de locatie van het graf aangaf op het kerkhof en de identiteit van de overledene, luidt: “Het graf van …. en van Anastasius, of Anastasia ……”

Gendelman voegde eraan toe: “Al in de oudheid was Caesarea al een centrum van attractie voor een rijke bevolking. De kwaliteit van de plaat ontdekt door Stav, geeft de rijke status van de begraven persoon aan, evenals de gebruiken en overtuigingen van inwoners van Caesarea in de Byzantijnse periode. Deze inscriptie voegt zich bij een grote verzameling begraaf-inscripties die eerder in het oude Caesarea zijn ontdekt. ​​”

Tijdens de Byzantijnse periode bouwden de rijken van Caesarea prachtige herenhuizen in de buitenwijken van de stad. Deze gebouwen gaven hun eigenaren kwaliteit van leven, en dus genoten ze aan de ene kant van het landelijke karakter van het gebied en de nabijheid van het hart van de stad anderzijds.

Tot op de dag van vandaag zijn secties van vijf prachtige herenhuizen ontdekt die elk een uitgestrekt gebied bestrijken. De bekendste is het ‘Bird Mosaic’ herenhuis, waarvan het gebied naar schatting een dunam en een half beslaat. De meeste verdiepingen, in de delen van het complex die zijn opgegraven, waren gekleurde mozaïeken en sommige zijn tegenwoordig open voor het publiek.

Volgens de heer Karem Said, archeoloog van het district Haifa bij de Israel Antiquities Authority, “hebben de recente regenbuien archeologische vondsten aan het licht gebracht die in de grond zijn begraven. De IAA is tevreden en trots op het goede burgerschap van Stav en de daadwerkelijke toepassing van de kennis die hij heeft verworven met ons in de klas en in het veld. De vondst van deze inscriptie verrijkt archeologische kennis en ons begrip van het oude Caesarea.

Stav ontvangt het certificaat. Foto IAA

We hebben Stav een certificaat van waardering voor zijn goede burgerschap gegeven en we zullen naar zijn klas komen voor een speciale les over de ontdekking die hij deed. We dringen er bij de burgers op aan om onze partners te zijn in het behoud van de schatten van het land. Laat het ons weten als je archeologische vondsten ontdekt die in de regen zijn opgedoken. ‘

Advertentie (4)