IDF: Aantal omgekomen soldaten in 2019 laagste ooit

Begrafenis IDF soldaat. Screenshot YouTube

Het Israëlische leger zag in 2019 het laagste dodental ooit met 27 soldaten verklaard ‘dood in actie’. In 2018 verloor de IDF nog 48 soldaten.

Sgt. Eersteklas Zachary Baumel wordt meegenomen in deze statistiek. Hij was een Amerikaans-Israëlische bevelhebber van een tank en werd in 1982 gedood in de Eerste Libanonoorlog. Tot zijn stoffelijk overschot dit jaar naar Israël terugkeerde werd hij aangemerkt als ‘vermist in actie’.

Brigadier generaal Michael Yanko, stafchef van het IDF Manpower Directorate, heeft de cijfers naar buiten gebracht in een persverklaring. Het leger is verheugd over de lage sterftecijfers van 2019 maar benadrukt dat het zich erop richt dat cijfer nog lager te krijgen.

“Elke dood is een hele wereld,” zei Michael Yanko, verwijzend naar een bekend joods gezegde.

Het afgelopen jaar is het aantal ernstig gewonden het laagste van het afgelopen decennium waarbij 35 soldaten ernstige verwondingen opliepen. Het jaar daarvoor waren het er 41.

De belangrijkste doodsoorzaak voor soldaten in 2019 was zelfmoord. Minstens 12 soldaten beëindigden hun eigen leven waaronder een Amerikaans-Israëlische “lone soldier” Mika Levit.

Dit was een toename ten opzichte van 2018 toen negen soldaten stierven door zelfmoord. Maar is nog steeds onderdeel van een algemene neerwaartse trend in de preventie van zelfmoord in het Israëlische leger de afgelopen jaren.

Yanko zei dat het leger bezig was om het aantal zelfmoorden terug te dringen onder andere door wapens minder beschikbaar te maken als ze niet nodig zijn. Ook is het aantal geestelijke gezondheidsfunctionarissen verhoogd om het voor soldaten makkelijker te maken psychologische hulp te ontvangen.

De op een na meest voorkomende doodsoorzaak waren auto-ongelukken. Hierbij zijn vijf soldaten om het leven gekomen. Volgens Yanko is het aantal soldaten dat is gedood bij auto-ongelukken de afgelopen jaren gedaald. Het gemiddelde ligt momenteel onder het gemiddelde wat voor burgers geldt.

Hij schreef dit toe aan het vermogen van het leger om veilig rijgedrag af te dwingen, soldaten regelmatig lezingen over het onderwerp te geven en volgapparatuur in militaire voertuigen te installeren.

Twee mensen kwamen om het leven bij trainingsongevallen. Sgt. Evyatar Yosefi, 20, verdronk afgelopen januari tijdens een navigatieoefening. Een rekruut werd door een bus geraakt tijdens een try-out voor een gevechtseenheid.

Twee soldaten stierven aan ziekten in 2019. Een werd geëlektrocuteerd toen hij in Tel Aviv in een sierpool viel.

Advertentie (4)