Israël bereidt zich voor op het Coronavirus met apps en robots

Quarantaine unit Sheba Medical Center. Fotot Sheba

Het Sheba Medical Center bereidt zich met verschillende high-tech middelen voor op de komst van het Coronavirus naar Israël. Zoals een telegeneeskunde-app waarmee patiënten in quarantaine thuis zorg kunnen ontvangen. Ook worden er robots ingezet om patiënten te behandelen en contact met personeel en anderen te minimaliseren.

Datba’s Health-In app van ShebaMedical Center is een telegeneeskunde-app waarmee patiënten thuis in quarantaine kunnen blijven. In het geval van een epidemie, met meer patiënten dan isolatiekamers beschikbaar, kan de app een hulpmiddel zijn voor patiënten die niet ernstig ziek zijn. Met de app kunnen patiënten informatie invoeren die direct toegankelijk is voor hun arts en met hun behandelaars communiceren.

Het programma werd op 9 februari gelanceerd en getest op Israëli’s die recent in China zijn geweest en die volgens de instructies van het ministerie van Volksgezondheid 14 dagen in quarantaine moeten blijven. Deze periode staat gelijk aan de incubatietijd van het virus. “Dit is een geval waarin telegeneeskunde zowel personeel als andere patiënten beschermt door direct contact met degenen die besmet zijn met het coronavirus te minimaliseren”, aldus Galia Barkai, hoofd van telegeneeskundediensten bij Sheba.

Een andere moderne oplossing voor patiënten die mogelijk met het Coronavirus zijn besmet is een robot in de kamer van de patiënt die door medisch personeel van buitenaf wordt bediend. Deze robots worden ontworpen door het in Californië gevestigde virtuele zorgbedrijf Intouch Health en worden al gebruikt in andere afdelingen zoals op de ICU voor kindercardiologie en de Trauma-eenheid.

De robot kan verschillende taken uitvoeren en informatie en afbeeldingen in realtime naar de arts verzenden. “Deze technologie is de ideale oplossing voor de zorg voor intramurale patiënten die zijn geïnfecteerd met Coronavirus terwijl het personeel bescherming tegen besmetting biedt,” zei Barkai.

Quarantaine unit Sheba Medical Center. Foto Sheba / Yariv Katz

Verleden week dinsdag voerde Sheba de eerste oefening uit met het nieuwe veldhospitaal. Dit is een modulaire eenheid die in een nabijgelegen open ruimte kan worden opgericht en kan worden gebruikt voor de behandeling van patiënten met het Coronavirus. De eenheid omvat een speciaal gebied voor het onderzoeken van patiënten waarvan wordt verdacht dat ze virus te hebben opgelopen. Verder is er een isolatiegebied voor diegenen die positief op het virus zijn getest.

Onderzoek op het virus levert in enkele uren resultaten op. De eerste symptomen zijn niet erg dramatisch en doen meer aan griep denken. Waaronder koorts, hoest en kortademigheid.

Inmiddels heeft het Israëlische ministerie van Volksgezondheid bepaalt dat iedereen die uit China, Thailand, Hong Kong, Singapore en Macau in Israël aankomt verplicht is om thuis 14 dagen quarantaine te gaan.

Advertentie (4)