Palestijnse premier roept wereld op ‘Palestina’ te erkennen in reactie op annexatie door Israël

PA premier Mohammad Shtayyeh. Screenshot: YouTube

De internationale gemeenschap moet Palestina als staat erkennen indien Israël de nederzettingen op de Westoever annexeert. Daarnaast moet de EU het vredesplan van president Trump afwijzen. Dit zei premier Mohammad Shtayyeh van de Palestijnse Autoriteit afgelopen zondag tijdens een bijeenkomst op de München Security Conference.

‘Israëlische maatregelen om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren, verplichten de internationale gemeenschap om krachtig te reageren door Palestina te erkennen als staat. Dit moet binnen de grenzen van 1967 met Jeruzalem als hoofdstad’, zei Shtayyeh.

Hij benadrukte de rol van de Europese Unie bij het helpen oplossen van het Israëlisch-Palestijnse conflict. ‘EU-ministers van Buitenlandse Zaken moeten het vredesplan van de Amerikanen verwerpen wanneer zij elkaar in Brussel ontmoeten’, aldus Shtayyeh. Hij drong aan op een eerder Palestijns voorstel voor het redden van een tweestatenoplossing. De tweestatenoplossing is in ernstig gevaar volgens Shtayyeh.

De Palestijnen hebben het Amerikaanse vredesvoorstel verworpen. Het voorstel zou de Israëliërs 30% van de Westelijke Jordaanoever en het grootste deel van Jeruzalem toekennen. Het biedt de Palestijnen na vier jaar een gedemilitariseerde staat op 70% van de Westelijke Jordaanoever.

Tijdens de conferentie beweerde Shtayyeh dat het Trump plan sommige van de voor landruil aangewezen stukken land die aan de Palestijnen werden aangeboden een dumpingzone was voor het nucleaire afval van Israël. De 50 miljard dollar die de Palestijnen in het kader van het plan wordt aangeboden zou geen kans op economische ontwikkeling zijn maar een betaling voor toegekende concessies, zei hij.

Het Trump-plan is geen voorstel voor onderhandelingen, maar eerder een voorstel waarmee Israël de Jordaanvallei, Jeruzalem en andere delen van de Westelijke Jordaanoever onmiddellijk kan annexeren, zei Shtayyeh. Dit plan, zei hij, is onderdeel geworden van de herverkiezingscampagnes van zowel Trump als premier Benjamin Netanyahu.

‘Het Trump-initiatief is dood geboren en zal zeer snel worden begraven,’ zei Shtayyeh. ‘Trump heeft geen partner, niet in Europa, niet in de Arabische wereld en niet in Palestina,’ voegde hij eraan toe. Shtayyeh zou ook niet hoopvol zijn over de verkiezingen in Israël, die op 2 maart worden gehouden. ‘Het verschil tussen Netanyahu en zijn belangrijkste rivaal Benny Gantz is te vergelijken met het verschil tussen Coca Cola en Pepsi-Cola’, zei hij. ‘Gantz zal de Jordaanvallei en Jeruzalem ook niet opgeven’.

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi voegde eraan toe: “we willen allemaal dat het conflict eindigt. We willen allemaal vrede. Maar over wat voor vrede hebben we het? Mensen moeten het gevoel hebben dat er iets voor hen in zit. ‘

“We waarschuwen voor de vreselijke gevolgen van een unilaterale maatregel die zou proberen nieuwe feiten ter plaatse te creëren die het ons onmogelijk zouden maken om verder te gaan,” zei Safadi.

Hij waarschuwde dat als wanhoop de overhand zou hebben en radicalen het conflict uitbuiten de situatie zou kunnen veranderen en het conflict zou kunnen worden opgevat als een religieus conflict, in plaats van een politiek conflict. Als dat gebeurt, “heeft iedereen problemen”, zei Safadi.

Safadi zei dat Jordanië gelooft dat het een rol speelt bij het handhaven van de status-quo in Jeruzalem en ervoor zorgt dat het een stad van vrede blijft.

“Wij geloven dat de soevereiniteit over Oost-Jeruzalem Palestijns is. De voogdij over de christelijke en islamitische heilige plaatsen is Hasjemitisch, maar de verantwoordelijkheid om Jeruzalem te beschermen als een symbool van vrede en de status quo te beschermen, is een Palestijnse, Jordaanse, Arabische, moslim- en wereldwijde verantwoordelijkheid ”, zei Safadi.