President Rivlin ontmoette duizenden studenten van joodse scholen in Melbourne

President Rivlin in Melbourne. Foto Koby Gideon (GPO)

Tijdens zijn staatsbezoek aan Australië verwelkomden duizenden Joodse school kinderen de president in Melbourne, zwaaiden met Israëlische vlaggen en zongen ‘Heveinu Shalom Aleichem / We Bring You Peace’, en de president schudde handen en zong met hen mee.

“Het is zo geweldig om hier bij jullie te zijn, om zoveel jonge Joden te zien die trots zijn op hun erfgoed, trots op hun Joodse identiteit en trots op de Joodse en democratische staat Israël,” zei de president tegen de studenten bij de begin van hun ontmoeting.

In zijn opmerkingen aan de studenten sprak de president over het probleem van pesten en sociale uitsluiting op scholen en vertelde hij over de campagne die vorige week in Israël werd gelanceerd, getiteld “Don’t Stand By”

Tijdens het bezoek van de president aan Australië werd het verhaal van de 9-jarige Quaden Bayles, die leed aan pesten op school, openbaar gemaakt. Bayles, die naar verluidt een aangeboren ziekte heeft die resulteert in dwerggroei, lijdt aan voortdurend misbruik vanwege zijn uiterlijk.

In een film van de moeder van Quaden huilt hij en zegt hij dat hij liever sterft in plaats van door te gaan met het misbruik dat hij ervaart. De clip heeft een uitgebreid debat op gang gebracht in Australië en elders en veel mensen over de hele wereld hebben toegezegd het kind en zijn moeder te helpen.

Tijdens zijn bezoek aan de school introduceerde de president de studenten bij het ‘Don’t Stand By’-initiatief tegen sociale uitsluiting en pesten bij kinderen en jongeren. Voordat hij sprak, werd de video gemaakt voor de campagne, vertoond en de president zei toen: “Pesten is geweld. Het is een vreselijke ervaring. Geen enkel kind mag sociale uitsluiting en kwetsende reacties krijgen. Helaas lijkt sociale media daar gewoon meer kansen voor te bieden. Toen we in Israël zagen hoe vreselijk pesten op scholen is, wist ik dat ik als president er niet bij moest blijven. Onze boodschap is simpel – blijf niet staan ​​als anderen het moeilijk hebben. Blijf niet staan, maar doe iets! “

Nadien sprak de president met de studenten en beantwoordde hun vragen, onder meer over relaties tussen Israël en Joodse gemeenschappen over de hele wereld en angsten voor antisemitisme.

De president zei: “Terwijl we werken aan de samenwerking tussen de vier stammen van Israël, is het even belangrijk om onze banden met de vijfde stam van Israël – de wereldwijde Joodse gemeenschap – te versterken. En vooral met jou, die de toekomst van het Joodse volk is. Wij zijn één natie. Een familie. We hebben geen gedeelde interesses. We hebben een gedeelde bestemming.”

Hij merkte ook op: “Wij in Israël zijn zeer bezorgd over de toename van antisemitische aanvallen over de hele wereld, vooral tegen Joodse studenten. We moeten nultolerantie hebben voor racisme en antisemitisme. We kunnen niet accepteren dat Joodse studenten, waar dan ook, bang zijn om een ​​Keppel te dragen of hun steun aan Israël te uiten.”

De president sprak ook met de studenten over de ontmoeting die hij met wereldleiders in Jeruzalem belegde. “Vorige maand organiseerde ik bijna vijftig wereldleiders in Jeruzalem, waaronder gouverneur-generaal Hurley. Ze spraken elk hun inzet uit om anti-joodse haat te bestrijden. Ik geloof dat ze begrijpen dat antisemitisme niet alleen een joods probleem is, antisemitisme, racisme, haat en fascisme zijn een probleem voor alle samenlevingen die waarde hechten aan tolerantie en democratie. Ik geloof dat er wereldwijd een groeiend begrip is dat Israël probeert te demoniseren en te boycotten en de grens overschrijdt van legitiem debat, dat we natuurlijk steunen, naar een nieuwe vorm van antisemitisme, waartegen we ons allemaal moeten verzetten. ‘

Aan het einde van deze opmerkingen zei de president: ‘Als ik jullie zie, ben ik vervuld van optimisme. Optimisme over de toekomst van de relatie tussen Australië en Israël, en over de toekomst van de diepe band tussen het Joodse volk en de Joodse staat. Nogmaals bedankt voor alles wat je doet. Ik kijk ernaar uit jullie binnenkort te zien in Jeruzalem, onze eeuwige hoofdstad.”