President Rivlin lanceert campagne tegen pesten

Screenshot van de video.

De Israëlische president Reuven Rivlin heeft het startsein gegeven voor een anti-cyber pestcampagne. De campagne moet schoolkinderen en jongeren aansporen proactief online intimidatie te bestrijden.

“Sociale uitsluiting en pesten zijn niets nieuws. Maar in het digitale tijdperk zijn er nieuwe manieren om mensen te schaden en te misbruiken. Verbaal geweld is dodelijk,” verklaarde president Rivlin tijdens een evenement bijgewoond door beroemdheden in zijn residentie in Jeruzalem.

“Het doodt elke dag de dromen en verwachtingen van kinderen en heeft al het leven geëist van kinderen die hun leven hebben beëindigd,” vervolgde Rivlin. “We zullen niet wachten. We zullen niet aan de zijkant blijven staan.”

Het initiatief, onder de titel “DontStandBy” omvat een videoclip met Rivlin waarin de jeugd van het land opgeroepen wordt kennis te nemen van pesten en de uitsluiting van anderen, om er vervolgens iets aan te doen.

In zijn videoboodschap aan kinderen wordt Rivlin getoond alsof hij spreekt vanuit een foto van zichzelf die aan de muur van een klaslokaal hangt. De president verklaart dat hij vertrouwt op “alle schoolkinderen in Israël” om het initiatief tegen pesten op te nemen.

“Duizenden kinderen hebben last van pesten en hebben te maken met eenzaamheid en geweld”, zegt hij. “Samen heb je de macht om het pesten te verslaan.”

Een bijbehorende videoclip bevat korte tips van een reeks beroemdheden en “online beïnvloeders” die tips geven over hoe pesten bestreden kan worden.

Beide video’s zijn geplaatst op het officiële YouTube-kanaal van de president.

De video is in het Hebreeuws maar er zijn ook versies in het Engels en Arabisch gemaakt.

Ook zijn er plannen voor een Instagram-pagina met tips. Waaronder een foto met Rivlin in het frame. De bedoeling is dat kinderen foto’s van zichzelf kunnen maken met de president, wanneer ze verhalen delen over wat ze gedaan hebben tegen pesten.

Het initiatief is een partnerschap met een lokale kinderkanaal, educatieve tv en het Amerikaanse Nickelodeon-televisiestation.