Israëlische economie in 2019 met 3,5% gegroeid

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het Israëlische Centrale Bureau voor de Statistiek heeft zijn eerdere schatting van 3,3% voor groei in 2019 herzien tot 3,5%. De wijziging komt na het verwerken van de cijfers van het vierde kwartaal van vorig jaar.

De groei van vorig jaar overtrof de 3,4% waarmee de Israëlische economie in 2018 is gegroeid. De herziene groeicijfers zijn sterk beïnvloed door de vervroegde invoer van hybride voertuigen, nadat bekend werd dat de belastingen op deze voertuigen in 2020 zouden worden verhoogd. De Israëlische economie groeide daardoor in het vierde kwartaal met 4,6%. Dit was hoger dan verwacht.

Exclusief voertuigen bedroeg de groei in het vierde kwartaal 3,3%. Het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking nam in het vierde kwartaal toe met 2,7%, vergeleken met 2,4% in het derde kwartaal.

De cijfers laten een indrukwekkende groei zien in bijna alle economische statistieken. De uitgaven voor particuliere consumptie stegen met 10%, ook onder invloed van de uitgaven door de invoer van hybride particuliere voertuigen. Exclusief voertuigen steeg de uitgave voor particuliere consumptie met 5,9%.

De uitvoer van goederen en diensten steeg met 5%, terwijl de invoer met 6,8% toenam. De investeringen in vaste activa stegen maar liefst met 8,7%, na enigszins afgenomen te zijn in de eerste drie kwartalen van het jaar. Ook dit cijfer werd beïnvloed door voertuigaankopen, waarbij investeringen in voertuigen met 1294,4% omhoogschoten in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

Advertentie (4)