Verkoop van nieuwe huizen in Israel in 2019 met 42% gestegen

Ter illusratie. Screenshot YouTube

Volgens cijfers gepubliceerd door het Israëlisch Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er in Israel 32.456 nieuwe huizen gekocht in 2019, ruim 40% meer dan in 2018. De stad waar de meeste huizen werden gekocht stad was Ramat Gan, met 1.583 verkochte huizen, gevolgd door Herzliya en Tel Aviv.

Volgens de laatste gegevens is de vraag naar nieuwe huizen sinds het dieptepunt in maart 2018 alleen maar gestegen, met een maandelijkse stijging van 2,5%.

De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Israël vormen een aanvulling op de recente gegevens die de Bank of Israel de afgelopen dagen heeft gepubliceerd, met record aan nieuwe hypotheken die in 2019 zijn afgesloten.

Een groot deel van de gekochte woningen viel onder het vaste prijsplan voor kopers. Het Centraal Bureau voor de Statistiek verklaarde niet welk deel van de huizen tegen gesubsidieerde prijzen werden verkocht, maar andere cijfers gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek en de hoofdeconoom tonen een aandeel van ongeveer 45%.

Een cijfer dat deze beoordeling ondersteunt, is de lijst met steden waar het grootste aantal nieuwe huizen is gekocht, waaruit blijkt dat de nieuwe woningmarkt momenteel tussen twee polen beweegt. De eerste zijn afgeprijsde appartementen in het raamwerk voor kopers met een vaste prijsplan, en de tweede zijn nieuwe huizen die worden verkocht in het kader van Tama 38 en stadsvernieuwingsprojecten.

De top drie steden op de lijst – Ramat Gan (1.583 woningen), Herzliya (1.394 woningen) en Tel Aviv (1.323 woningen) – bevatten stadsvernieuwingsprojecten en nieuwe projecten in de open markt. De vierde stad op de lijst, Jeruzalem, bestaat uit beide polen: stadsvernieuwingsprojecten, voornamelijk in Kiryat HaYovel, en verschillende projecten voor kopers met een vaste prijsplan. Jeruzalem wordt op de lijst gevolgd door Beer Sheva, Harish, Yavne, Rosh HaAyin, Rishon Lezion, Tirat Hacarmel, Netivot en Or Yehuda.

De maand december kende het hoogst aantal verkochte woningen dat het resultaat was van een uitzonderlijke verkoop van huizen in drie districten: 1.171 huizen werden gekocht in de regio Tel Aviv, bijna het dubbele van het meerjarengemiddelde in de afgelopen jaren, vooral door Ramat Gan, Herzliya en Tel Aviv; 322 huizen werden in december in de regio Jeruzalem verkocht, de meeste in de afgelopen drie jaar, grotendeels als gevolg van grootschalige verkoop in Beit Shemesh en Jeruzalem; en 725 huizen werden verkocht in de zuidelijke regio, ook het dubbele van het maandelijkse gemiddelde, grotendeels als gevolg van de verkoop in Netivot, Ashdod, Been Sheva, Kiryat Gat en Ashkelon.

Advertentie (4)