Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Diamond Princess

Afluisteren : het Chinese coronavirus COVID-19 blijft in de Israëlische pers voor krantenkoppen zorgen maandag, na de bevestiging dat nu drie Israëli’s het virus op het cruiseschip Diamond Princess hadden opgelopen en het besluit van Jeruzalem dat mensen die uit een aantal Aziatische landen naar Israel terugkeren zichzelf in quarantaine moeten plaatsen .

 • “Net op de dag dat de Chinezen een lichte daling meldden in nieuwe gevallen, werd aangekondigd dat drie van de Israëli’s die op het in quarantaine geplaatste cruiseschip voor de kust van Japan positief zijn getest op het virus,” leest een geërgerd Yedioth Ahronoth artikel.
 • “Bidden voor hun gezondheid”, leest een grote krantenkop in Israël Hayom.

Van boord gaan? Veel van de aandacht lijkt gericht te zijn op het probleem om de andere 12 Israëli’s op het schip naar huis te krijgen, vooral onder de roddelbladen die in wezen over de zaak hele verhalen plaatsen.

 • Op Kanaal 12, zegt plaatsvervangend hoofd Itamar Grotto van het Ministerie van Volksgezondheid, die naar Japan is gezonden, dat de resterende Israëlische passagiers “nu tests ondergaan. Iedereen die een negatief resultaat krijgt, kan de boot verlaten en het is mijn taak om ervoor te zorgen dat ze veilig thuis komen. “
 • Volgens Walla maken de tests deel uit van een nieuwe poging om de Israëli’s virusvrij te verklaren en de boot af te laten.
 • Een gemeenschappelijk thema in alle kranten is het idee dat de passagiers beter worden verzorgd en minder gevaar lopen in een Israëlische quarantaine. Een passagier vertelt Israel Hayom dat haar vriend koorts heeft, maar dat ze vijf uur moesten wachten voordat een arts hen kwam bezoeken: “Na een paar vragen te hebben gegeven, gaf hij hem alleen wat pillen en vertelde hem om te melden of de koorts boven 39 graden kwam. Dit is gevaarlijk en zorgelijk.”
 • “Breng ons hier vandaan, gooi ons in een hangar in Israël,” vertelt een andere passagier de nieuwssite Walla. “Het kan me niet schelen of ik er een maand moet blijven, maar waarom laat je ons hier, waarom zou je ons niet op de hoogte houden van wat er gebeurt?”
 • “Laat ons naar huis komen,” citeert Yedioth een andere passagier in enorme voorpagina kop.
 • De krant meldt dat woede onder familieleden van de passagiers alleen maar is toegenomen met het nieuws dat andere landen hun onderdanen van het schip halen en ze naar huis brengen.

Je kunt twee 2 weken niet meer naar huis: de mogelijke ineffectiviteit van de quarantaine wordt gebruikt in argumenten voor en tegen het naar huis brengen van de Diamond Princes Israelis.

 • “De boodschap van de Amerikanen versterkt onze gevoelens en die van onze familieleden op het schip, dat de quarantaine op de boot niet relevant, ineffectief en gevaarlijk is,” vertelt Yoni Levy, wiens moeder en zus aan boord van de Diamond Princess zijn, tegen Ynet.
 • Channel 13 nieuws merkt op dat er wat betreft het verplaatsen van de groep “nog veel vragen blijven bestaan ​​over logistiek en gezondheid.”
 • Op de op-ed-pagina van Yedioth schrijft Shirit Rosenblum dat premier Benjamin Netanyahu een ernstige fout zou maken als hij de Israëliërs “spontaan” naar huis vliegt voor “bonuspunten” net voor de verkiezingen.
 • “Totale quarantaine gedurende twee weken is niet praktisch in Israël,” schrijft ze. “De benodigde stappen om Israël vrij te houden van het virus, en dus de benodigde beslissing om de passagiers te houden waar ze zijn totdat bewezen is dat ze niet langer een bedreiging vormen, zijn niet eenvoudig, maar ze zijn beter dan het alternatief.”

Weet je wat? Je zet jezelf maar in quarantaine, reiziger: Israël gaat zelfs verder dan de meeste andere landen en geeft degenen die terugkeren uit een groot aantal andere Oost-Aziatische landen, met name Thailand, opdracht zichzelf ook twee weken in quarantaine te plaatsen.

 • Onder degenen die in de quarantaine zijn gegaan of zullen gaan, bevinden zich de opperrabbijn van Jeruzalem, Shlomo Amar, die Singapore bezocht om toezicht te houden op de opening van de nieuwe joodse begraafplaats en naar verwachting later deze week zal terugkeren, plus een heleboel Israëliërs die van Thailand terugkeren, een van de populairste toeristische bestemmingen voor Israelis. Velen zijn niet gelukkig.
 • “Ik denk dat dit niet nodig is. Er is hier meer ophef dan daar, ”vertelt een passagier die terugkeert uit Thailand aan Channel 12 nieuws. “De quarantaine zal ons problemen op het werk geven.”
 • Blijkbaar is ook het ministerie van Buitenlandse Zaken ongelukkig met deze gang van zaken, omdat het zijn ongenoegen uitstraalt via de media (natuurlijk via niet nader genoemde bronnen) door te vertellen dat andere landen niet zulke ingrijpende maatregelen hebben genomen, terwijl ze ook waarschuwden voor diplomatieke gevolgen.
 • Channel 13 merkt op dat touroperators in de problemen zitten vanwege het gebrek aan coördinatie tussen het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Buitenlandse Zaken, gezien het feit dat ze geen schadeloosstelling kunnen innen als het ministerie van Buitenlandse Zaken geen reiswaarschuwing geeft die overeenkomt met de Gezondheid Ministerie is.
 • “Er is hysterie en veel telefoontjes”, vertelt een touroperator het kanaal. “Als we kunnen annuleren, annuleren we. Als we de luchtvaartmaatschappij en providers in het buitenland al hebben betaald, kunnen we niet degenen zijn die de verzoeken van de klanten voor annulering, betalen. “
 • Haaretz merkt op dat El Al, de enige luchtvaartmaatschappij met een rechtstreekse Tel Aviv-Bangkok route, het zwaarst getroffen zal worden door de beslissing: “Het bedrijf kondigde vorige week aan dat het van plan was om het aantal vluchten op de lijn aanzienlijk te verminderen, nadat veel reizigers hun boekingen hadden geannuleerd voor angst om de ziekte op te lopen. Maar met deze nieuwe beperkingen zal de financiële levensvatbaarheid van het runnen van de verbinding ernstig in gevaar komen, vooral omdat de bemanning ook te maken zou krijgen met een 14-daagse quarantaine. “

Geen probleem: Israël is misschien de koning van het vragen om quarantaine, maar publieke omroep KAN meldt dat in tegenstelling tot andere landen die strenge maatregelen hebben genomen om te controleren waar passagiers zijn geweest, Israël voorop loopt in het controleren van mensen die binnenkomen en ervoor te zorgen dat ze niet in de “verboden coronavirus zone” zijn geweest.

 • En Walla wijst erop dat met verkiezingen over slechts 15 dagen, veel van degenen die na vandaag terugkeren, moeite hebben om te gaan stemmen. “Volgens bronnen in het ministerie van Gezondheid zijn hiervoor geen aanwijzingen opgesteld.”
 • Wat betreft de of de zelf-quarantaines echt werken, laat minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman aan Army Radio weten wat zijn geweldige idee is om ervoor te zorgen dat Israël virusvrij blijft: “We hebben besloten om verrassings controles uit te voeren om te zorgen dat mensen hun thuis quarantaine uitvoeren.”
 • Ten minste één persoon ziet niet dat dit allemaal tot een ramp leidt. Hadassah-ziekenhuishoofd Zeev Rothsetin vertelt KAN dat het virus zich naar verwachting niet zal verspreiden in Israël.
 • “Het is niet slim om aan te nemen dat hier een epidemie zal plaatsvinden. Misschien komen er een paar zieken opdagen, misschien zelfs 10, maar ons systeem is verfijnd en de tests zullen snel worden uitgevoerd, dus er is geen kans dat het op het niveau van epidemie komt. De enkelingen die komen, kunnen gemakkelijk in quarantaine worden geplaatst. Ik denk niet dat we in paniek moeten raken. ‘

Halfbakken: Likud MK Nir Barkat raakt misschien de paniekknop, terwijl zijn benoeming als minister van Financiën zorgt voor enorm veel kritiek op zichzelf en Likud.

 • Het helpt Barkat niet als er op Army Radio aan hem wordt gevraagd hoeveel een brood kost. “Ik wil zeggen dat, eh, eh, nee, ik weet niet hoeveel een brood kost.”
 • Zelfs het rechtse kanaal 20 noemt de aflevering een fadiha of gênante grap.
 • Nitay Anavi van Army Radio wijst er op Twitter op dat het eerste deel van het economische plan dat Barkat en Netanyahu Sunday uitgerold hadden betrekking had op de voedselprijzen.
 • Dat plan doet hem ook niet heel veel goeds. Shaul Amsterdamski van KAN schrijft dat het plan, zoals gepresenteerd door Netanyahu en Barkat, niets anders was dan een reeks tegenstrijdige gemeenplaatsen, zoals beloften om tarieven te verlagen en lokale telers te ondersteunen.
 • “Hoe gaan ze de tarieven verlagen die de invoer in Israël zullen verhogen van bijvoorbeeld kaas, boter, vlees, wat dat dan ook zal zijn, maar aan de andere kant Israëlische telers ondersteunen? Tenzij Netanyahu en Barkat een soort geheime uitvinding hebben die ze ons niet hebben laten zien, begrijp ik niet hoe de twee dingen samen kunnen worden uitgevoerd. “
 • Adrian Filut schrijft in Calcalist dat het tweetal blijkbaar heeft besloten de boeren te steunen en niet de consumenten, die in de portemonnee worden geraakt: “De reden is simpel. De boeren zijn een sterke drukgroep. ”
 • Keren Neubach van KAN ziet het glas halfvol en schrijft op Twitter dat het plan “ondanks alles nog steeds beter is dan niets. Er is iets bemoedigend in het feit dat Likud eindelijk heeft besloten om een ​​economisch plan uit te brengen. ”