Waarom Israël rigoureuze maatregelen treft tegen het coronavirus

Foto MDA

Verwacht wordt dat in een rampscenario 80% van de Israëlische bevolking besmet wordt met het coronavirus. Dit zou betekenen dat bijna anderhalf miljoen mensen ziek wordt, met meer dan 21 duizend doden tot gevolg. Uitgegaan wordt van deze mogelijkheid indien de ziekte niet in bedwang wordt gehouden, zoals bijvoorbeeld het geval lijkt te zijn in Nederland en Duitsland.

Dit scenario is dinsdag gepubliceerd in het financiële dagblad The Marker en is gebaseerd op gegevens uit een rapport van het Ministerie van Volksgezondheid.

Het rapport gebruikt wiskundige modellen om mogelijke uitkomsten te voorspellen. Gekeken wordt naar de mate waarin iedere besmetting nieuwe besmettingen oplevert. Dit kan nogal wisselen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in China vastgesteld dat iedere besmetting met het coronavirus tussen de 2 en de 2,5 nieuwe besmettingen veroorzaakt. Maatregelen kunnen dit cijfer aanzienlijk drukken.

Afhankelijk van de maatregelen die genomen worden wordt uitgegaan van 4 scenario’s. Hierbij is geen rekening gehouden met de huidige maatregelen die in Israël van kracht zijn. Deze hebben tot doel het aantal nieuwe geïnfecteerden per besmet persoon onder de 1 te brengen, waardoor het aantal infecties afneemt.

Indien niet wordt overgegaan tot de huidige rigoureuze maatregelen infecteert in het beste geval ieder besmet persoon 1,2 andere mensen. Dit heeft een besmetting tot resultaat van 32% van bevolking waarbij 576.000 ziek wordt. Daarvan ontwikkelen ongeveer honderdduizend ernstige ziekteverschijnselen en komen 8.600 patiënten te overlijden. In deze situatie zouden er dagelijks 130 kritieke gevallen bijkomen en 4.000 ziekenhuisbedden worden bezet. Ruim 1.300 mensen zouden moeten worden opgenomen in de intensive care.

In een scenario waarin elk besmet persoon 1,35 mensen infecteert, wordt 47% van de Israëlische bevolking besmet. Dit heeft als resultaat dat 846.000 mensen ziek worden. Dit zou 159.000 ernstige en kritieke opleveren waarbij 12.700 komen te overlijden. In deze situatie worden er 340 kritieke gevallen per dag verwacht, er zouden ruim 10.000 ziekenhuisbedden nodig zijn en 3.500 opnames in de intensive care.

In een scenario waarin iedere besmetting 1,5 nieuwe infecties oplevert, zou 58% van de bevolking besmet raken waardoor meer dan een miljoen mensen ziek worden. Hiervan zouden 196.000 ernstige en kritieke gevallen zijn met en 15.700 doden als gevolg. Op het hoogtepunt van de uitbraak zouden er 580 kritieke gevallen per dag bijkomen, 17.000 ziekenhuisbedden bezet worden en 5.700 intensive care bedden nodig zijn.

In het ergste geval zou ieder besmet persoon twee anderen infecteren. Zoals aangeven blijkt dit uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie een conservatieve schatting te zijn. In totaal wordt in deze situatie 80% van de bevolking besmet, waardoor bijna anderhalf miljoen mensen ziek worden. Meer dan een kwart miljoen krijgt te maken met ernstige ziekteverschijnselen met 21.600 doden als gevolg. Dagelijks zouden er 1.450 kritieke gevallen bijkomen en 42.500 ziekenhuisbedden worden bezet. Er zouden 1.400 opnames plaats vinden in de intensive care.

Volgens de laatste cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid zijn er dinsdagochtend 304 besmettingen met het virus geconstateerd. Daarvan hebben 284 milde symptomen, 11 hebben matige symptomen en vier zijn geclassificeerd als ernstig. Tot nu toe heeft het virus in Israël geen doden geëist.

Advertentie (4)