Israël zet bestaande en nieuwe geneesmiddelen in om COVID-19 te behandelen

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid heeft meerdere mogelijke behandelingen voor het nieuwe coronavirus versneld goedgekeurd. Gehoopt wordt dat hiermee de hersteltijd verkort kan worden, met als gevolg minder complicaties voor de patiënten die het virus hebben opgelopen. Dit meldde Ynet maandag. Het aantal bevestigde infecties in Israël steeg dinsdagochtend naar 304, waarvan de overgrote meerderheid lichte symptomen heeft.

Meestal keurt het ministerie van Volksgezondheid behandelingen pas goed na een proces wat tot een jaar of langer kan duren. Het ministerie controleert vaak of de behandeling al is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration.

De eerste behandeling die ingezet wordt is Chloroquine, een medicijn dat al meer dan 70 jaar wordt gebruikt om malaria en reumatische aandoeningen zoals lupus en artritis te behandelen. Een buschauffeur die was geïnfecteerd met het coronavirus en in een zeer slechte toestand verkeerde, is gaandeweg aan het herstellen en wordt samen met andere antivirale medicijnen met dit medicijn behandeld.

Remdesivir is de tweede goedgekeurde behandeling. Dit medicijn bevindt zich nog in het eerste stadia van het testen op mensen. De resultaten zijn volgens Ynet over een aantal weken beschikbaar. Experimenten met het medicijn begonnen in China, de Verenigde Staten, Israël en andere landen.

De behandeling kan de verspreiding van het virus vertragen en kan zelfs voorkomen dat het virus zich in het lichaam vermenigvuldigt. Er is aangetoond dat de behandeling werkt tegen andere coronavirussen zoals tegen MERS en SARS. Remdesivir is er in proeven in geslaagd te voorkomen dat apen met MERS werden besmet en leidde tot een verbetering bij apen die al besmet waren. Het medicijn laat ook veelbelovende resultaten zien tegen verschillende andere virussen.

Kaletra, de derde goedgekeurde behandeling, is een antivirale medicatie die twee antivirale medicijnen met “protease remmers” combineert waarmee de vermenigvuldiging van het HIV virus wordt voorkomen. De medicatie wordt al gebruikt voor de behandeling van mensen die drager zijn van het HIV virus of de ziekte AIDS hebben ontwikkeld.

Rezolsta, de vierde behandeling, is ook een antiviraal medicijn wat wordt gebruikt voor HIV-dragers. Het medicijn blokkeert protease-enzymen die nodig zijn om het aids-virus te dupliceren. Wanneer het medicijn met andere HIV-medicijnen wordt ingenomen, verlaagt het het aantal viruscellen in het bloed en blijft het laag.

Xofluza is de vijfde behandeling en is een antiviraal medicijn wat ingezet wordt voor mensen die door het griep virus ernstig ziek zijn geworden en daardoor complicaties krijgen. Het medicijn remt een eiwit genaamd endonuclease dat nodig is voor het griep virus om zich te vermenigvuldigen. Ook van deze medicatie wordt verwacht dat het kan helpen om patiënten met het coronavirus te behandelen..

Favipiravir, de zesde behandeling, is een antiviraal medicijn wat wordt gebruikt om vermenigvuldiging van het coronavirus te voorkomen. Het medicijn wordt gebruikt voor verschillende virussen van het RNA-type, vergelijkbaar met het coronavirus. Het medicijn wordt wereldwijd getest en de eerste resultaten zijn goed.

Hyperimmune globuline, de zevende behandeling, is een vaccin dat antilichamen tegen vreemde entiteiten bevat. De antilichamen vormen de eerste verdedigingslinie van het immuunsysteem. Hyperimmune globuline bevat antilichamen die het coronavirus moeten binnendringen waardoor de witte bloedlichamen het signaal krijgen het virus aan te vallen.

Interferon alfa-2b is de achtste behandeling. Dit medicijn wordt gebruikt voor de behandeling van ziektes zoals onder andere hepatitis B en C, en leukemie. Interferonen zijn eiwitten die vrij komen als reactie op infecties. Het kan componenten van het immuunsysteem activeren om de virussen aan te vallen.

De Wereldgezondheidsorganisatie riep maandag alle landen op om meer te testen. Ook drong de organisatie bij bedrijven aan om meer essentiële apparatuur te produceren om tekorten aan te vullen.

“We hebben een eenvoudige boodschap voor alle landen – test, test, test”, vertelde WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus op een persconferentie in Genève. “Alle landen moeten alle verdachte gevallen kunnen testen, ze kunnen deze pandemie niet geblinddoekt bestrijden.”

Zonder te testen kunnen gevallen niet worden geïsoleerd en zal de infectieketen niet worden verbroken, zei hij.

Tedros zei maandag dat de strategie om de ziekte in te perken – mensen identificeren met infecties en ze snel isoleren – nog steeds de beste aanpak is en positieve effecten heeft laten zien in China, Zuid-Korea en Singapore.

Veel landen hebben het testen beperkt tot de oude of bestaande methodes en weigeren mensen te testen met milde symptomen die het virus toch kunnen verspreiden. Vaak zijn de middelen niet voorhanden om deze patiënten te testen.

Advertentie (4)