S&P verwacht geen recessie voor Israël

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het ratingbureau Standard & Poor (S&P) is erg optimistisch over Israël en verwacht dat het land, ondanks de door het coronavirus veroorzaakte internationale economische crisis, niet in een recessie terecht zal komen.

De waardevermindering van de shekel ten opzichte van de dollar is een positieve ontwikkeling die de Israëlische economie zou moeten helpen de coronavirus crisis te overwinnen, meent het wereldwijde ratingbureau S&P.

Het ratingbureau verwacht dat Israël een recessie in 2020 zal vermijden en zelfs een groei van 2% zal noteren. Het Israëlische ministerie van Financiën ziet dit anders en verwacht in het beste geval voor 2020 geen groei.

S&P is echter van mening dat een volledige recessie niet wordt verwacht in dit stadium vanwege de robuustheid van de Israëlische economie. Alleen een extra klap voor de economie, zoals een geopolitieke crisis of de ineenstorting van de vastgoedprijzen, zou een recessie in Israël kunnen veroorzaken.

“Hoewel in Israël de economische groei aanzienlijk wordt vertraagd door de uitbraak van het coronavirus, is de lokale munt juist aan het depreciëren, wat een factor kan zijn die in de toekomst kan helpen door de export te versterken en de inflatie terug te dringen, zei S&P verder.

S&P wees er ook op dat de oorspronkelijke economische groeiverwachting van Israël aanzienlijk hoger was dan voor de landen uit de EU. Het succes van de maatregelen die door de regering en de centrale bank in Israël zijn genomen zullen uiteindelijk afhangen van de lengte en ernst van de COVID-19 uitbraak.

De economen van S&P verwachten wereldwijd wel een recessie.