In de tijd van het coronavirus zijn in Israel vakantieappartementen te huur voor quarantaine

appartement in Tel Aviv – met een balkon – beschikbaar voor quarantaineverhuur tijdens de coronaviruscrisis in maart 2020 (Foto Eyal Levanthal Ben David)

Nu er geen toeristen in Israel meer zijn heeft de vakantiemarkt vanzelfsprekend een enorme klap opgelopen. Duizenden appartementen, die normaal gesproken het hele jaar door worden verhuurd aan toeristen, staan leeg. Een aantal inventieve Israelis bedachten daar iets op, verhuur aan uit het buitenland terugkerende Israelis die verplicht twee weken in quarantaine moeten.

Veel terugkerende Israelis zijn backpackers of mensen die voor langere tijde wereld gingen verkennen, en vaak hun huis voor langere tijd hebben verhuurd of de huur hadden opgezegd en dus geen woonruimte hebben.

Het is een onverwachte kans gebleken voor de bedrijven van vakantieappartementen, die zijn gedecimeerd door annuleringen voor de Pesach vakantie en de komende zomer.

“We realiseerden ons plotseling dat mensen twee weken in quarantaine moeten zodra ze terugkeren en niet kunnen reizen, dus kunnen we zaak sluiten of het omdraaien”, zegt Eve Jacobs, de mede-eigenaar van Jerusalem Holiday Homes , dat zo’n 30 appartementen beheert die worden verhuurd aan klanten.

Vorige week veranderde het bedrijf op een gegeven moment zijn advertenties in “Jerusalem Stay-Cation Homes”, zei Jacobs, om in deze onzekere tijd wat inkomsten te genereren.

Need a place for BIDUD? (with or without your spouse….) Need to see BATIM M'BIFNIM…RAK M'BIFNIM? Need a place to…

Geplaatst door Jerusalem Holiday Homes op Dinsdag 17 maart 2020

Als voorbeeld zei hij, “een cliënt keerde terug naar Israël en moest in quarantaine gaan en liet zich liever niet beperken tot één kamer in zijn familie-appartement. Een andere Israëlische klant woont in China, maar kan daar nog niet terugkeren en besloot voor onbepaalde tijd iets te huren”.

‘Ik slaap’ s nachts beter ‘, zei Jacobs. ‘Op dit moment proberen we gewoon tegen de stroom in te zwemmen en een deel van ons inkomen terug te verdienen.’

Sinds het begin van de coronaviruspandemie zijn de meeste van hun reserveringen tot en met mei geannuleerd, zei Jacobs.

Sommige van hun klanten stellen alleen maar uitstel voor, anderen wilden hun geld terug. Het bedrijf vraagt, net als vele anderen op de korte termijn verhuurmarkt, bij elke reservering een aanbetaling van 50 procent. Voorlopig, zei Jacobs, geven ze terug wat er gevraagd wordt.

‘Wat we ook van ze hebben, we geven terug’, zei Jacobs. ‘Wat ze ons ook vragen, dat zullen we doen.’

Eyal Leventhal Ben David, een agent voor kortetermijnverhuur die werkt met verschillende bedrijven die ongeveer 300 appartementen in Tel Aviv en Jeruzalem op de markt brengen, wendde zich ook tot de quarantainemogelijkheid.

De verschillende bedrijven waarmee hij samenwerkt, hebben een groepsbeslissing genomen om hun accommodatie beschikbaar te maken voor quarantaineverblijven, met prijzen die een kwart bedragen van wat ze ooit in rekening brachten – NIS 150 (€ 38) tot NIS 300 (€ 76) per nacht voor luxe appartementen – maar ze hadden niet veel keus, zei hij.

‘We proberen in de wereld van het toerisme aan deze tsunami te wennen en ons hoofd boven water te houden’, zei hij. “Het is schadecontrole, het is een heel nieuw bedrijf, het is helemaal niet hetzelfde.”

In de tussentijd opende Leventhal Ben David een Facebook-groep genaamd Quarantine-appartementen in Israël . Een andere vergelijkbare groep is ” Je bent niet de enige” in samenwerking met Airbnb-verhuurders in Israël, en heeft al 1.719 leden.

Beide Facebook-groepen praten over de beschikbare appartementen vanwege hun quarantainekenmerken: in de tijd van corona zijn smart-tv’s, Netflix en een ruim balkon van belang.

אם מישהו זקוק לעזרה בדירה לבידוד אנחנו פה בשבילכם, עובדים מסביב לשעון להכשיר דירות בשביל אלפי ישראלים שנמצאים כרגע בתפוצות וחוזרים אלינו בימים הקרובים- רק בריאות! אייל לבנטל 052-2297319

Geplaatst door Eyal Leventhal Ben David op Woensdag 11 maart 2020

“Dat is waar mensen naar op zoek zijn als ze vastzitten. ‘De Facebook-pagina heeft geholpen”, zei Leventhal Ben David.

Er zijn verschillende verzoeken geweest van grote groepen postlegerreizigers die hun trektochten in Zuid-Amerika of India hebben afgebroken en naar Israël moeten terugkeren, maar eerst 14 dagen in quarantaine moeten doorbrengen en besluiten dit samen te doen.

‘Op deze manier zijn ze nog steeds samen en hebben ze ruimte om te bewegen’, zei hij.

Het is onduidelijk wat er gebeurt met de duizenden Airbnb-appartementen in Tel Aviv en Jeruzalem.

Afgelopen zaterdag heeft het wereldwijde verhuurbedrijf voor woningen Airbnb een algemeen beleid ingevoerd waardoor alle gasten in aanmerking komende reserveringen kunnen annuleren voor een volledige terugbetaling – inclusief alle Airbnb-kosten.

“We weten dat deze beslissing voor velen van jullie ongelooflijke moeilijkheden heeft veroorzaakt”, aldus Airbnb op zijn site, eraan toevoegend dat veel verhuurders al annuleringen accepteerden buiten het vastgestelde beleid.

In Israël zijn Airbnb-eigenaren ook bezig met hun appartementen voor quarantainedoeleinden, hoewel het onduidelijk is hoeveel succes ze hebben.