Wat schrijven de Hebreeuwse weekendkranten in Israel vandaag?

Als je thuis blijft krijg je geen boete: premier Benjamin Netanyahu kondigt aan dat de autoriteiten juridische stappen zullen ondernemen tegen degenen die hun huis verlaten in strijd met de strikte richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid die erop gericht zijn het coronavirus in bedwang te houden.

 • Hij schijnt de grote krant Yedioth Ahronoth te hebben ingehuurd, die met een voorpagina komt met de kop ‘Verlaat je huis niet’. Het Netanyahu fanclub blad Yisrael Hayom gaat voor een subtielere, maar informatiever bijschrift “bewegingsbeperkingen”.
 • Hoewel de maatregelen bedoeld zijn om te voorkomen dat Israël Italië wordt, vertelt een hoge ambtenaar van het Ministerie van Volksgezondheid dat dit precies zal gebeuren als ultraorthodoxe Israëli’s in grote groepen bijeen blijven komen, zoals sommigen van hen die deze week zijn gefilmd.
 • Als we eindigen zoals Italië, zal het zijn vanwege het gedrag van een deel van het Haredi-publiek dat de ernst van de situatie niet heeft geaccepteerd”, zegt de ambtenaar in een bijtende kritiek op het ultraorthodoxe publiek dat zich niet aan de richtlijnen wil houden
 • Barak Ravid van Channel 13 meldt dat tijdens de nachtelijke kabinetsvergadering toen de richtlijnen werden goedgekeurd, er een verhitte discussie uitbrak tussen de ministers over het al dan niet opnemen van demonstraties in de uitzonderingen waarvoor mensen hun huis konden verlaten. Netanyahu wijst erop dat er geen beperkingen waren op bijeenkomsten, zelfs rechtsen de straat zouden opgaan uit frustratie.
 • Minister van Cultuur Miri Regev wilde de demonstraties volledig laten blokkeren door te zeggen – volgens de bronnen van Ravid – dat als sport verboden moet worden, demonstraties dat ook moeten zijn. Let wel, dit is tegen de achtergrond van wijdverspreide protesten tegen de door Likud geleide stappen om de Knesset te sluiten, iets wat uren eerder plaatsvond. Procureur-generaal Avichai Mandelblit raadde Regev’s aanpak echter af en de vurige minister werd uiteindelijk overstemd door anderen, namelijk de minister van Diaspora Zaken Tzipi Hotovely.
 • Haaretz’s Yossi Verter onthult dat Likud-minister Yariv Levin, David Amsalem en Ze’ev Elkin wilden dat de Knesset voor onbepaalde tijd werd verzegeld, terwijl Amsalem beweerde dat hij thuis een gezin heeft om zich zorgen over te maken. Verter’s collega Chaim Levinson ontploft bijna tegen de minister van Communicatie in een tweet en zegt dat terwijl artsen, verpleegsters, politieagenten en brandweerlieden buiten hun huis hun leven op het spel zetten, de Israëlische wetgevers er alles aan doen om het publiek niet van dienst te zijn.

Virusuitbraak voldoet aan militaire regel:  ongeveer 75.000 Palestijnse arbeiders zijn in Israël binnengelaten voor werk dat door het Ministerie van Defensie als absoluut noodzakelijk wordt beschouwd. De richtlijnen verplichtten werkgevers om een ​​plek te vinden waar hun werknemers de komende één tot twee maanden konden slapen, maar zoals je zou verwachten van degenen die goedkope arbeid gebruiken, zijn ze alleen bereid te betalen voor goedkope oplossingen voor hun werknemers.

 • De publieke omroep KAN heeft hierover uitgebreid gerapporteerd. Correspondent Gal Berger interviewt een groep werknemers die zeggen dat ze op matrassen hebben geslapen op de bouwplaatsen waar ze werken. In Illit was een groep net in slaap gevallen toen een buurtbewoner de politie belde, die arriveerde en hen beval de stad te verlaten. De arbeiders wachtten enkele uren aan de kant van een hoofdweg voordat ze weer terug mochten.
 • ‘Mijn baas heeft me een appartement beloofd om in te slapen terwijl ik hier twee maanden ben’, zegt een werknemer tegen Kan terwijl hij naast zijn matras in een half afgebouwd huis staat. ‘Ziet dit eruit als een appartement? Hij loog.”
 • Een andere Palestijnse arbeider vertelt Berger’s collega Nurit Yohanan dat hij na een nacht zonder ergens te slapen besloot terug te keren naar de Westelijke Jordaanoever. De Kav LaOved-groep voor achtergestelde werknemersrechten zegt tientallen telefoontjes te hebben ontvangen van Palestijnen die vastzitten in Israël zonder verblijfplaats.
 • Maar niet alle werkgevers hebben verzuimd om voor hun werknemers te zorgen. Berger deelt een video van een Palestijn die opgewonden pronkt met het appartement dat hij en zijn vrienden in de komende tijd kunnen gebruiken.
 • Correspondent Suleiman Maswadeh van KAN bericht over een schreeuwpartij tussen de burgemeester van Jeruzalem, Moshe Lion en leden van de National Security Council, nadat laatstgenoemde de twee Palestijnse dorpen in Oost-Jeruzalem die aan de andere kant van de muur vastzitten, volledig wilde afsluiten. De barrière bijKafr Aqab en het vluchtelingenkamp Shuafat.
 • De NSC-leden voerden aan dat de regering de coronavirus richtlijnen aan de andere kant van de muur niet kan afdwingen en dat het het gemakkelijkst is om de twee dorpen af ​​te sluiten. Het idee wordt fel tegengewerkt door Lion, volgens Kan, die waarschuwde dat de getroffen inwoners een verzoekschrift konden indienen bij het High Court of Justice. De burgemeester waarschuwde ook dat dit het imago van Jeruzalem als een onverdeelde hoofdstad zou schaden.

Het Hof is nog steeds in zitting:  het Hooggerechtshof zegt in een nogal dramatische uitspraak dat het het nieuwe programma voor massaal digitaal toezicht van de regering zal stopzetten als de Knesset er niet in slaagt om dinsdag opnieuw te openen en parlementair toezicht te houden.

 • Het besluit van Netanyahu stelt de Shin Bet in staat om de bewegingen van Israëli’s de komende vier dagen te blijven volgen en diegenen te identificeren die in contact zijn gekomen met bekende virusdragers – maar verbiedt de Israëlische politie om dezelfde gegevens te gebruiken om diegenen te volgen die verondersteld worden in quarantaine te zijn en de overtreders en straffen.
 • Netaeel Bandel van Haaretz vraagt ​​zich hardop af wat er zal gebeuren als de Knesset dinsdag geen afspraken maakt over de oprichting van commissies. ‘Zal de High Court de Shin Bet volledig stopzetten en het risico lopen het aantal zaken te verdubbelen als gevolg van zijn beslissing?’
 • Bandel’s collega Noa Landau betreurt dat de uitspraak in “klassieke” stijl van het Hooggerechtshof was, omdat het voornamelijk ging over de procedurele kwestie van overheidstoezicht in plaats van de meer essentiële vraag of dergelijk toezicht zou moeten worden toegestaan. ‘Er is hier echter een bericht naar zowel Knesset-spreker Yuli Edelstein als de hele regering gestuurd dat het rechtssysteem hen in de gaten houdt.’
 • Aviad Glickman van Channel 13 zegt dat voorstanders van privacy veel te danken hebben aan Shahar Ben Meir, die de petitie leidde tegen de grootschalige overheidstoezichtinspanningen die nu een klap hebben gekregen door de uitspraak van het Hooggerechtshof.
 • Tamar Almog van KAN meldt dat zelfs als de Knesset dinsdag geen toezichtcomités kan oprichten, de Shin Bet toch berichten kan sturen naar degenen die onbewust in contact zijn gekomen met iemand die besmet is, in tegenstelling tot iemand die wordt verdacht van besmet zijn. Bovendien wijst ze erop dat als de regering overgaat tot een totale afsluiting, veel van deze problemen ter sprake zullen komen.

Lang leve de democratie? Een groeiend aantal tegenstanders van Netanyahu is hysterisch begonnen te waarschuwen dat de Israëlische democratie voor de laatste keer ademhaalt tegen de achtergrond van Edelstein’s orders om de Knesset eerder deze week te sluiten en de politie die negen Israëli’s arresteerde die deelnamen aan een protestkonvooi naar de Knesset tegen de sluiting.

 • Edelstein’s poging om een ​​meerderheid van de wetgevers ervan te weerhouden hem als spreker te vervangen en toezichtsmechanismen op te leggen, vormt een zeer problematisch machtsmisbruik, zegt de Israëlische deskundige op het gebied van democratische instellingen en parlementair toezicht Chen Friedberg tegen Raphaël Ahren van ToI.
 • ‘Dit is nog steeds geen reden om het parlement het zwijgen op te leggen’, zegt The Ariel University Department of Middle Eastern Studies and Political Science senior lecturer. “In feite het tegenovergestelde: tijdens deze crisis moet de Knesset actief zijn, met natuurlijk alle gezondheidsgerelateerde beperkingen [zoals het vermijden van vergaderingen met meer dan tien mensen]. Maar vooral in zulke kritieke tijden moet iemand toezicht houden op de regering, die draconische maatregelen neemt die al dan niet te rechtvaardigen zijn. ‘
 • Terwijl ToI’s Haviv Rettig Gur een soortgelijk probleem heeft met de beslissing van Edelstein, stelt hij dat de democratie van het land nog lang niet op haar sterfbed ligt. Bovendien wijst hij erop dat Blauw en Wit leider Benny Gantz ook een rol heeft gespeeld in de voortdurende impasse.
 • De belangrijkste kwestie is de oprichting van de cruciale Regelingencommissie, die beslist hoe het nieuwe parlement zal functioneren en hoeveel leden in commissies zullen zitten. Hoewel het blok van Blauw en Wit een kleine meerderheid heeft in de Knesset, heeft het geëist dat dit tot uiting komt in de samenstelling van verschillende commissies, legt Rettig Gur uit. Maar met de coronavirus richtlijnen die meer dan 10 mensen bijelkaar verbieden, is er geen manier om de uitsplitsing van 61-59 in een commissie van tien wetgevers weer te geven, waarbij Likud weigert in te stemmen met een uitsplitsing van 6-4 die veel meer in het voordeel van Gantz is.
 • “Niemand in de half lege zalen van de Knesset betwijfelt of de impasse, hoe complex die ook mag lijken, over iets eenvoudigs en centraals gaat: het is niets minder dan een voortzetting van de stemming van 2 maart met andere middelen, door twee politieke partijen die onaangedaan lijken door de schade die ze aanrichten aan de vitale belangen van het publiek dat ze beweren te dienen ‘, besluit hij.

Een stap vooruit twee stappen terug:  Ondanks alle vijandigheid tussen Likud en Blauw en Wit, meldt Channel 12 dat de partijen vooruitgang boekten in de richting van een eenheidsregering onder leiding van Netanyahu. Maar toen de verontwaardiging over de arrestaties bij het protestkonvooi hun tol eiste, kondigde Gantz aan dat hij had bevolen alle onderhandelingen met Likud te bevriezen.

 • Desalniettemin merkt Channel 12’s Amit Segal op dat tijdens het interview van Gantz op het netwerk de Blauw en Wit leider een punt maakte door te zeggen: “er zijn principes, maar er zijn ook de omstandigheden van de financiële crisis”, blijkbaar zinspelend op de bereidheid om zijn belofte voor de verkiezingen om nooit onder Netanyahu te zitten, te vergeten.
 • Haaretz meldt dat Gantz bereid is zich bij Netanyahu aan te sluiten, zelfs als dat betekent dat hij zijn Blauw en Wit alliantie moet opbreken, waar nummer 2 Yair Lapid en nummer 3 Moshe Ya’alon weigeren onder alle omstandigheden onder de Likud-leider te zitten.
 • In een apart Channel 12-interview waarschuwt voormalig premier Ehud Barak Gantz om Netanyahu niet te vertrouwen, omdat de Likoed-leider elke overeenkomst zal opzeggen door simpelweg het parlement te ontbinden wanneer het tijd is voor de Blauw en Wit leider om hem te vervangen. In plaats daarvan dringt Barak er bij Gantz op aan om een ​​door de gezamenlijke lijst gesteunde minderheidsregering te vormen en Likud toe te staan ​​pas toe te treden nadat Netanyahu uit beeld is.
 • Ontmoedigd door Gantz ‘bereidheid om te capituleren, schrijft Aluf Benn van Haaretz: “Het was een snelle overwinning, zelfs voor de politieke tovenaar Netanyahu. Slechts 17 dagen na de verkiezingen, waarin het grootste deel van het publiek voor het beëindigen van zijn bewind stemde, staat Netanyahu nu alleen op de top van de heuvel, dansend op het dode politieke lichaam van Blauw en Wit. De partij van het alternatief brak bij de eerste test. ‘
 • Verter schrijft dat niet iedereen in Likud Gantz ziet als het einde van de wereld. ‘We kunnen beter af zijn als Gantz een minderheidsregering vormt, waarbij we een half jaar de oppositie ingaan, dan met Moshe Ya’alon, die het helemaal kwijt is, en Yair Lapid die met ons in een regering gaat zitten, zei een senior Likud-figuur deze week. Met hen zullen er alleen problemen zijn. ‘

Haal me op: In overeenstemming om in deze moeilijke tijden niet alleen deprimerend nieuws te brengen, zijn hier enkele positieve ontwikkelingen die het vooruitzicht van onbepaalde isolatie wat smakelijker zouden kunnen maken.

Dit Haredi-stel heeft het hele trouwding in de dagen van het coronavirus opnieuw uitgevonden.

Een Bnei Brak yeshiva directeur bedacht hoe hij tijdens zijn bruiloft met een van zijn studenten kon dansen.

Minister van Defensie Naftali Bennett gaat een stap verder en publiceert een video voor het Arabische publiek over het belang van het volgen van de coronavirus richtlijnen

En tot slot heeft Israël zojuist nog eens 24 burgers toegevoegd waarmee u kunt vechten om de laatste rol wc-papier bij de Shufersal. Lisa Klug van ToI komt met het verhaal van twee dozijn Amerikaanse immigranten die zich niet lieten tegenhouden door het virus om te landen op Ben Gurion Airport, om prompt te worden begeleid naar een quarantaine van twee weken. Welkom thuis!