Israel stelt € 12 miljoen beschikbaar voor oplossingen tegen het coronavirus

Ter illustratie. Screenshot

De Israelische overheid heeft een subsidie potje beschikbaar van NIS 50 miljoen (€ 12 miljoen) voor bedrijven die met met potentiële technologische oplossingen voor de bestrijding van pandemie komen.

Verschillende ministeries roepen bedrijven op om plannen in te dienen voor het ontwikkelen, testen en implementeren van systemen, producten of oplossingen voor het omgaan met het virus.

De Israel Innovation Authority, Health Ministry en het Headquarters for the National Digital Israel Initiative, onderdeel van het Ministry of Social Equality, hebben de financiering dinsdag aangekondigd.

De subsidies gaan naar bedrijven met zowel onderzoeks-en ontwikkelingsplannen als gedemonstreerde technologische oplossingen voor het virus.

De subsidies “zijn direct beschikbaar voor de (hightech) industrie: elk bedrijf met een oplossing, of het nu in de test of concept fase is of een compleet product dat direct bij onze gezondheidsdiensten geïnstalleerd kan worden komt er voor in aanmerking”, aldus minister van Economie en Industrie Eli Cohen.

Het voorstel roept op tot oplossingen voor het diagnosticeren van de ziekte, het terugdringen van de verspreiding ervan, het uitbreiden van gezondheidszorg op afstand, het ontwikkelen van antivirale producten, het helpen van patiënten in quarantaine, het digitaal monitoren van het virus en het assisteren van respiratoire intensive care-afdelingen, naast andere suggesties.

De subsideie zullen tot 75% van de onderzoeks-en ontwikkelingskosten ondersteunen voor een veelbelovend programma met een ontwikkelingsplan van drie tot twaalf maanden.

De Innovatieautoriteit, het Ministerie van Economische Zaken en de Fabrikantenvereniging riepen fabrikanten ook op om plannen in te dienen waarmee de productie van apparatuur voor de bestrijding van het virus kan worden versneld.

De Israel Innovation Authority heeft de deadline voor voorstellen vastgesteld op 26 maart.