Eén van de tien plagen komt naar het Midden Oosten maar komt niet naar Israel

Woestijnsprinkhaan paar. (FAO / DLIS)

Een plaag van sprinkhanen zoals die meer dan 30 jaar niet gezien is, staat op het punt Afrika en het Midden-Oosten te treffen. Naast de perfecte bijbelse storm, namelijk een van de tien plagen in het exodus verhaal wat tijdens de Seider op Pesach wordt gelezen, beïnvloedt de huidige coronavirus pandemie het werk van internationale experts om de sprinkhanen te bestrijden, zei Keith Cressman, ‘Senior Locust Forecasting Officer’ in Rome.

Cressman werkt bij Locust Watch, een divisie van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, die noodhulp verleent aan landen die worden geconfronteerd met invasies van woestijnsprinkhanen en voortdurend de status van mogelijke plagen bewaakt. Volgens het meest recente prognoserapport van de organisatie vormen zich nieuwe “extreem alarmerende” zwermen in de Hoorn van Afrika.

Cressman, die al meer dan drie decennia met de organisatie samenwerkt, vertelde aan The Times of Israel dat de vorige keer dat de regio in zulk gevaar verkeerde, tijdens de plaag van 1987-1989 was.

woestijnsprinkhanen. (FAO / DLIS)

De woestijnsprinkhaan (Schistocerca gregaria) “is de meest destructieve sprinkhanenplaag ter wereld”, aldus de Locust Watch-website. Zoals beschreven in het boek Exodus.

Wanneer de zeer mobiele zwermen van Desert Locust zich vormen, ‘zijn het vraatzuchtige eters die hun eigen gewicht per dag consumeren, gericht op voedselgewassen en voeder.’

Hoewel één sprinkhaan misschien geen grote ‘broeder’ lijkt (eter, Jiddisch), kunnen de zwermen uitgroeien tot miljoenen individuen, ‘met de capaciteit om op één dag dezelfde hoeveelheid voedsel te consumeren als 35.000 mensen.’

De huidige wijdverbreide veredeling in Kenia, Ethiopië en Somalië vertegenwoordigt “een ongekende bedreiging voor de voedselzekerheid en het levensonderhoud aan het begin van het komende oogstseizoen”, schrijft de Locust Watch- website.

Het lijkt erop dat Kenia, Ethiopië, Somalië, Iran, Pakistan en Soedan de zwaarst getroffen landen zullen zijn, waarvan de laatste waarschijnlijk later deze zomer zullen worden getroffen, zei Cressman.

Voorspelling van het risico op sprinkhanen in de woestijn. (FAO / DLIS)

Niet alle regio’s van het Midden-Oosten zullen echter worden getroffen. Ondanks de nabijheid van Pesach, waarin het verhaal van de exodus uit Egypte wordt verteld na dat Egypte door de tien plagen was getroffen, lijkt het volgens de laatste voorspellingskaarten op de site – en bevestigd door Cressman – dat de zwermen Israël ‘links laten liggen’ en de gewassen van het land niet zullen eten.

Advertentie (4)