Israëlische startup werkt aan een ‘vocale vingerafdruk’ van coronavirus patiënten

Een IDF-soldaat trekt beschermende uitrusting aan in een militair laboratorium dat onderzoek doet naar behandeling voor coronavirus. Foto: IDF-woordvoerder

Een analyse van de stemmen van coronavirus patiënten zou een vocale vingerafdruk kunnen opleveren om COVID19-symptomen bij anderen op te sporen en prioriteit te geven bij testen en behandeling, aldus het Israëlische ministerie van Defensie afgelopen dinsdag.

Vanaf deze week zal een Israëlische startup die samenwerkt met ziekenhuizen en academische instellingen, de stemmen van vastgestelde coronavirus patiënten testen via een mobiele applicatie in een onderzoeksproject onder leiding van het ministerie van Defensie.

“Deze stemvoorbeelden zullen worden geanalyseerd met behulp van een op AI (Artificial Intelligence) gebaseerd algoritme om de unieke vocale vingerafdruk te identificeren”, aldus het ministerie in een verklaring.

Het coronavirus beïnvloedt de luchtwegen en tekenen van angst kunnen worden weerspiegeld in de patronen van iemands stem en ademhaling.

Tal Wenderow, CEO van Vocalis Health, het bedrijf dat de mobiele app heeft ontwikkeld, zegt dat het algoritme kan worden gebruikt voor diagnose en monitoring op afstand.

In dit stadium zou de app alleen worden gebruikt door medisch personeel samen met patiënten die deel willen nemen aan het onderzoek. Via de website van het bedrijf kan iedereen deelnemen en een stemvoorbeeld naar de onderzoekers sturen.

De onderzoekers hopen dat de gezondheidszorgsector de gegevens kunnen gebruiken om prioriteit te geven aan testen en ziekenhuisopname, zodat patiënten met lichte symptomen thuis kunnen blijven.

Het ministerie van Defensie zegt dat het systeem “op afstand kan worden uitgevoerd om de verspreiding van de ziekte en overbelasting van het nationale gezondheidszorgsysteem te voorkomen.”

De eerste resultaten van de studie worden binnen zes weken verwacht.

Advertentie (4)