Rabbijnen keuren bij uitzondering het gebruik van ZOOM goed om tijdens de Seider te gebruiken

Seider schotel. Eigen opname

Een nieuwe uitspraak van rabbijnen met betrekking tot de traditionele Seider op de eerst avond van Pesach, moet de voortzetting van de oude joodse traditie mogelijk maken, zelfs in de tijd van het coronavirus , en zal mensen de gelegenheid geven om met hun hele gezin te vieren, zelfs als ze niet hetzelfde zijn kamer.

De uitspraak van de rabbijnen maakt het mogelijk om het online conference call-programma “ZOOM” te bij wijze van uitzondering te gebruiken tijdens de Seider, zodat gezinnen en families bij elkaar zijn ook al zijn ze niet in dezelfde kamer.

Normaal zitten gezinnen en families tijdens de Seider aan een grote tafel waar het verhaal van de Exodus wordt verteld en royaal wordt gegeten.

De uitspraak werd gedaan door verschillende orthodoxe Sefardische rabbijnen in Israël, in het licht van de uitbraak van het coronavirus.

De uitspraak is met name van belang voor gezinnen met oudere familieleden , die bijzonder vatbaar zijn voor het coronavirus en daarom is aangeraden om waar mogelijk geen andere mensen te ontmoeten.

ZOOM . Screenshot YouTube

De nieuwe regel is echter niet zonder beperkingen: ZOOM moet bijvoorbeeld worden geactiveerd voordat Pesach ingaat en mag alleen worden gebruikt voor de Seider en het daarbij behorende diner. Vooralsnog is het gebruik ervan verboden tijdens andere feestdagen.

Over het algemeen maakten de rabbijnen duidelijk dat de oplossing alleen is toegestaan ​​tijdens een noodsituatie zoals wij die nu kennen, zodat ouderen konden meedoen aan de Seider viering terwijl ze niet bij hun dierbaren zijn.

Onderstaand de uitspraak (in het Hebreeuws) van de rabbijne.

Advertentie (4)