Straatwinkels en kappers mogen weer open in Israël, er gelden voorzorgsmaatregelen

Ter illustratie Kikar Hamedina, Tel Aviv. Screenshot YouTube

De Israëlische regering heeft op vrijdagochtend een aanvullend en aanzienlijk hulppakket goedgekeurd, en daarnaast belsoten dat alle straatwinkels weer open mogen waaronder het openen van kappers en schoonheidssalons. Shoppingmalls blijven echter gesloten.

De overheid staat onder druk door ondernemers die zeggen dat ze economische hulp nodig hebben of misschien moeten sluiten. Een andere motiverende factor voor de overheid is de toenemende angst dat ondernemers stiekem zijn open gegaan, zonder toezicht of volgens de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid.

Volgens een ontwerp dat door het ministerie van Volksgezondheid aan de regering is voorgelegd, gaan alle winkels, die niet in een shoppingmall zijn gevestigd, open, inclusief restaurants en cafés voor afhalen van maaltijden, bloemisten, juweliers en geldwisselkantoren, kappers en schoonheidssalons, meldden Israëlische media.

Er zullen beperkingen gelden voor het aantal klanten in de winkel en klanten zullen worden gecontroleerd op eventuele virussymptomen, door middel van het meten van de lichaamstemperatuur. Werknemers zullen maskers en handschoenen moeten dragen, wat bij iedere nieuwe klant moet zijn gewisseld.

Een winkel van bijvoorbeeld 75 m2, mag niet meer dan zes klanten tegelijk binnen hebben, een winkel van 100 m2 mag acht klanten tegelijk binnen hebben.

Winkeliers moeten een verklaring van conformiteit met de voorwaarden bij de gemeente indienen. Voor elke overtreding geldt een gevangenisstraf van zes maanden.

Tijdens de vergadering op vrijdagochtend keurde de regering nog eens financieel steunpakket voor kleine bedrijven en zelfstandigen goed ten bedrage van NIS 8 miljard (€ 2,12 miljard) en een speciale “aanpassings” -beurs voor werknemers ouder dan 67 jaar die zonder werk zaten.

Het pakket financiële steun voor kleine bedrijven omvat een subsidie ​​tot NIS 400.000 (€ 105.784) op basis van vaste kosten en verminderde inkomsten, en omvat ook de tweede betaling van de uitgebreide subsidie ​​voor zelfstandigen – tot 70% van het belastbare inkomen of een maximum van NIS 10.500 (€ 2.777).

Er zullen ook subsidies beschikbaar zijn voor non-profit organisaties die door de Israëlische belastingdienst als openbare instellingen zijn geregistreerd.

Burgers van 67 jaar of ouder die zijn ontslagen, komen in mei in aanmerking voor een subsidie ​​van NIS 4.000 (€ 1.058), aldus de regering.

Uit nieuwe gegevens die donderdag door de Israëlische Werkgelegenheidsdienst zijn gepubliceerd, bleek dat sinds begin maart meer dan 995.000 Israëli’s werkloosheidssteun hebben aangevraagd, waardoor het werkloosheidscijfer op een ongekend totaal van 27,05% komt. Onder hen zijn 88% werknemers die met onbetaald verlof worden geplaatst en 7,2% werd ontslagen.

Advertentie (4)