Israëlische vrijwilligersorganisatie Yatar helpt politie en leger met terreurbestrijding

Foto Yatar

Yatar is in 2005 opgericht om politie en veiligheidsdiensten te helpen om criminele activiteiten en terreur te bestrijden. De 180 onbezoldigde vrijwilligers zijn afkomstig van elite-eenheden, zoals Sayeret Matkal, Shayatet 13 en Duvdevan.

De hoofdtaken van Yatar zijn het opsporen en aanhouden van infiltranten en smokkelaars, het voorkomen van terreuraanslagen, landbouwterreur en het vinden van vermiste personen. De vrijwilligers zijn 24/7 inzetbaar voor nood- en reddingsoperaties.

Yatar opereert hoofdzakelijk in en rond Jeruzalem, langs de Groene Lijn, aan de grens met Gaza en in de uitgestrekte Negev woestijn.

Een ATV van Yatar. Foto Yatar

De vrijwilligers hebben daarbij de beschikking over een aantal all terrain vehicles (ATV’s) waarmee Yatar een van de belangrijkste patrouille-eenheden in Israël is geworden. Met hun ATV’s kunnen ze overal snel ter plaatse zijn en is het vaak ruige terrein geen hinderpaal.

Met name langs de grens met Gaza worden de leden van Yatar vaak ingezet om de burgerbevolking te helpen die al jarenlang te maken heeft met raket barrages, brandballonnen en infiltratiepogingen vanuit Gaza.

Nu met de coronavirus pandemie is de vraag naar Yatar-missies dramatisch toegenomen.

Vanwege de economische spanningen buiten, maar ook binnen de grenzen van Israël, zijn criminele- en terreuractiviteiten en pogingen tot infiltraties verveelvoudigd.

Foto Yatar

De Yatar vrijwilligers werken pro bono. Voor hun uitrusting, en de aankoop en het
onderhoud van de terreinvoertuigen is Yatar afhankelijk van donaties.

Voor meer informatie, bezoek de Yatar website https://www.yatarisrael.org/ of neem
contact op met Robert Barzelay rbarzelay@yatarisrael.org

Advertentie (4)