Jaarlijkse schoonmaak Kotel (Klaagmuur)

Foto The Western Wall Heritage Foundation

Dinsdag zijn de stenen van de Hakotel hama’aravi (Klaagmuur) schoongemaakt. Het hele jaar worden de stenen door tienduizenden mensen uit Israël en de hele wereld bezocht en aangeraakt. Dit jaar is de reiniging ook een gezondheidskwestie.

Zoals ieder jaar, voordat Pesach begint, zijn de gebedsbriefjes verwijderd die tussen de stenen in de afgelopen zes maanden zijn weggestopt. Deze keer wordt het werk gedaan met behulp van handschoenen en houten wegwerpgereedschap.

De briefjes zijn verzameld in speciale zakken en zullen samen met andere heilige papieren in een genizah op de Olijfberg worden begraven.

Foto The Western Wall Heritage Foundation

Sinds Rosh Hashana 2019 zijn er ook meer dan 18.000 gebedsbriefjes van over de hele wereld naar de Kotel gestuurd via de website van de Westmuur.

Rabbijn Shmuel Rabinowitz, rabbijn van de Kotel en de heilige plaatsen, was bij het verwijderen van de briefjes aanwezig en bad voor het herstel van al degenen die ziek zijn geworden – onder de Joodse natie en naties van de hele wereld.

“Tijdens deze moeilijke dagen waarin het coronavirus zich over de hele wereld verspreidt en ons leven bedreigt, verzamelen we gebeden van over de hele wereld in het overblijfsel van onze vernietigde Tempel. Wij bidden tot de Schepper van het Universum, dat Hij ons een volledige genezing zal sturen en een goede gezondheid. Verlos ons van dit virus dat de wereld heeft aangevallen.”

Advertentie (4)