Israëlische raketfabriek produceert nu beademingstoestellen

IAI en Inovytec productie van beademingsapparatuur Foto: Ministerie van Defensie

Volgens het Israëlische ministerie van Defensie heeft Israël heeft een raketproductiefaciliteit omgebouwd om op grote schaal beademingsapparatuur produceren. Hiermee kan het tekort aan levensreddende machines aangevuld worden naarmate het coronavirus zich blijft verspreiden.

Minister van Defensie Naftali Bennett had eerder al gewaarschuwd dat Israël ongeveer 2.000 beademingstoestellen op voorraad heeft. Er is veel meer beademingsapparatuur nodig om patiënten te helpen om te herstellen van de luchtwegaandoening die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Over de hele wereld hebben landen melding gemaakt van tekorten aan beademingsapparatuur. Sommige landen doen een beroep op bedrijven en legers om de productie te stimuleren.

Het Israëlische initiatief is een samenwerking tussen het ministerie van defensie, de Israëlische luchtvaartindustrie (IAI) en het staatsbedrijf Inovytec.

“Vanmorgen werd de productielijn in gebruik genomen in de raketproductieafdeling van de Israëlische luchtvaartindustrie. Tientallen beademingsapparaten zijn al getest en gemonteerd”, aldus het ministerie in een verklaring.

Ongeveer 30 beademingsunits zijn al geleverd aan het Israëlische ministerie van Volksgezondheid. Er wordt niet aangegeven hoeveel machines er dagelijks geproduceerd gaan worden. Of dat er plannen zijn om ze te exporteren.

De snelle ombouw van de raketproductielijn was in enkele dagen voltooid. “Israël moet onafhankelijke capaciteiten ontwikkelen voor alles wat te maken heeft met de COVID-19-viruspandemie”, zei Bennett. “We kunnen niet afhankelijk blijven van aankopen uit andere landen”, voegde hij eraan toe.

Advertentie (4)