‘Anne Frank Video Dagboek’ in première op YouTube

Anne Frank en haar vader. Screenshot YouTube

Terwijl miljarden mensen thuis zitten vanwege de coronavirus pandemie, vraagt het Anne Frank Huis in Amsterdam YouTube-kijkers zich voor te stellen hoe het zou zijn als de dagboekschrijfster naast haar roodgeruite dagboek een videocamera zou hebben gehad.

Hoewel het project ruim een jaar geleden is begonnen, is volgens Ronald Leopold, uitvoerend directeur van het Anne Frank Huis, de publicatie van “Het Video Dagboek van Anne Frank” niet los te denken van de huidige wereldwijde bezorgdheid over het coronavirus.

Er zijn 15 afleveringen gemaakt, waarvan de eerste twee nu online staan. Ze zijn gefilmd in selfiestyle. Iedere aflevering duurt vijf tot tien minuten en is via het YouTube kanaal van het Anne Frank Huis te bekijken.

“Er is meer dan de specifieke geschiedenis”, zegt Leopold over het dagboek in een interview met The Times of Israel. “Het laat ons zien wie we zijn, wat ons menselijk maakt. In tijden als deze, zijn dit vragen waar mensen mee te maken hebben. Deze pandemie zal ook van invloed zijn op de manier waarop mensen het dagboek lezen.”

Volgens de website van het museum is het op YouTube gebaseerde selfie-formaat gebruikt om jongeren op sociale media te betrekken. De serie is gefilmd in het Nederlands. Ondertiteling is beschikbaar in het Engels, Spaans, Portugees, Duits en Nederlands.

De meeste scènes van het video dagboek zijn gefilmd op een gereconstrueerde set van de onderduik schuilplaats. Een paar flashback-scènes zijn opgenomen in de Rivierenbuurt in Amsterdam, waar de familie Frank woonde voordat ze in de onderduik gingen in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam.

Via deze link is het “Video Dagboek van Ane Frank” met dagelijks nieuwe afleveringen te bekijken.

Advertentie (4)