Voor het eerst sinds de jaren ’30 zal er een legerrabbijn in Duitsland worden benoemt

Ter illustratie, Duitse soldaten tijdens een training. Screenshot: YouTube

Het heeft bijna 100 jaar geduurd, nadat in de jaren ’30 van de vorige eeuw de nazi’s het ‘instituut voor legerrabbijn’ in Duitsland hebben opgeheven. Duitse Joden mochten immers niet meer dienen in het leger. De Duitse Bondsdag heeft nu een historisch besluit genomen door unaniem in te stemmen met het plan om weer legerrabbijnen te gaan benoemen.

Volgens een verklaring van het Duitse ministerie van Defensie mag worden verwacht dat de eerste joodse geestelijken dit najaar zullen beginnen. Uiteindelijk is het in de bedoeling dat tiental rabbijnen in de Duitse strijdkrachten zullen dienen.

Het besluit komt na een belofte die eind 2019 door minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer is gedaan. In december werd met de Centrale Raad van Joden in Duitsland een staatscontract getekend, gemodelleerd naar soortgelijke staatscontracten met de evangelische en katholieke kerken.

“Vandaag hebben we tijdens de kabinetsvergadering een belangrijk signaal naar onze joodse soldaten gestuurd”, zei Kramp-Karrenbauer op Twitter. “Na ongeveer 100 jaar installeren we weer een Joodse militaire rabbijn in de Bundeswehr. Een duidelijke verbintenis: het joodse leven is in ons land vanzelfsprekend.”

Volgens The New York Times dienen er ongeveer 300 joodse soldaten in het Duitse leger, waar in Nederland het aantal op enkele tientallen wordt geschat.

“De legerrabbijnen zullen een belangrijke ondersteunende rol spelen voor joodse soldaten”, zei Josef Schuster, voorzitter van de Centrale Raad van Joden in Duitsland. “Vooral in tijden van groeiend antisemitisme en de verspreiding van complottheorieën in de samenleving, is dit een belangrijke stap in het ondersteunen van democratische verhoudingen onder de soldaten.”

Advertentie (4)