El Al accepteert steunvoorstel regering, wordt mogelijk genationaliseerd

foto El Al

Israëls luchtvaart maatschappij El Al, die door de coronacrisis in grote financiële problemen is gekomen, heeft het voorstel van het ministerie van Financiën om steun te ontvangen geaccepteerd. De kans is hierdoor groot dat El Al zal worden genationaliseerd.

Volgens de overeenkomst krijgt de luchtvaartmaatschappij een lening van 250 miljoen dollar, waarbij de overheid voor 75% van de lening garant staat voor het geval de onderneming in gebreke blijft.

Daarnaast zullen er ook nieuwe aandelen worden verkocht op de beurs van Tel Aviv met als doel 150 miljoen dollar op te halen.

Als het publiek niet genoeg aandelen koopt en de staat daardoor een meerderheidsbelang krijgt, wordt er een curator benoemd voor een periode van drie jaar.

Onderdeel van de overeenkomst is ook dat El Al een derde van haar personeel, 2000 mensen, moet ontslaan.

Op dit moment staat de hele vloot van El Al van 45 vliegtuigen aan de grond en zal de luchtvaartmaatschappij overeenstemming moeten bereiken met de verschillende arbeiderscomités over de overeenkomst met de regering.

Het El Al piloten comité heeft al verklaard dat het het plan van het ministerie van Financiën steunt en dat het de voorkeur verdient de luchtvaartmaatschappij te nationaliseren in plaats van de financiële onzekerheid als het bedrijf in handen blijft van de huidige eigenaren.

De luchtvaartmaatschappij werd in 2004 geprivatiseerd en wordt momenteel gecontroleerd door Knafaim Holdings Ltd.

Advertentie (4)