Nieuwe beperkingen in Israël ingegaan, 4 nieuwe doden, 1024 nieuwe besmettingen

Ter illustratie MDA personeel. Foto MDA

Terwijl dinsdag de nieuwe beperkingen in Israël zijn ingegaan deelde het ministerie van Volksgezondheid dinsdagochtend mee dat er 1024 nieuwe besmette patiënten zijn bijgekomen. Er zijn 4 patiënten overleden.

Op dit moment zijn er 12.717 mensen besmet met het coronavirus in Israël, 85 hiervan verkeren in kritieke toestand waarvan 35 aan de beademing liggen.

Van de overigen verkeren 85 in matige toestand, de rest van virus patiënten heeft overwegend milde klachten, een teken dat het voornamelijk jongere mensen zijn die het virus hebben opgelopen.

Het dodental in Israël staat op 338 nadat in de afgelopen 24 uur opnieuw 4 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Terwijl in mei het gemiddeld aantal besmettingen dagelijks rond de 20 lag, ligt het gemiddelde op dit moment boven de 1000 nieuwe besmettingen per dag. Minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein heeft daarom gewaarschuwd dat er een volledige lockdown aankomt, als er over twee weken geen verandering in de dagelijkse stijging te zien is.

Het is de vraag of een nieuwe lockdown wel mogelijk is. Andere ministers, waaronder de minister van Financiën, geven duidelijke signalen af dat er geen volledige lockdown zal komen omdat dat de economie van het land dit niet aan kan.

Van de beperkingen die nu zijn ingegaan wordt verwacht dat het voor veel restaurants, clubs en bars een mokerslag is die hun bedrijf niet zal overleven.

Ondertussen blijven synagoges en religieuze scholen open omdat de ultraorthodoxe Yahadut HaTorah partij heeft gedreigd uit de coalitie te stappen. Het feit dat synagoges en yeshivot open mogen blijven terwijl uitgaansgelegenheden dicht moeten, doet bij velen de wenkbrauwen fronsen.

Ondertussen zijn op tv iedere avond hartverscheurende verhalen te zien van ondernemers die hun bedrijf, waar ze jaren hard voor hebben gewerkt, ten onder zien gaan.

Slechts 65% van de ondernemers heeft de begin april door premier Netanyahu toegezegde steun ontvangen, ondanks de belofte van Netanyahu dat “geld snel zou worden uitgekeerd zonder bureaucratie”.

De huidige toename van wekelijkse besmettingen in Israël is een van de hoogste ter wereld, volgens een grafiek die maandagmiddag door het ministerie van Volksgezondheid is gepubliceerd.

Uit de grafiek bleek dat de toename van nieuwe gevallen ten opzichte van de week ervoor in Israël bijna 12% was, alleen lager dan in Zwitserland, Servië, Australië en Tsjechië. In veel andere landen zijn de wekelijkse besmettingspercentages zelfs gedaald, niet gestegen.

Het het testen blijkt dat 4,6% van alle geteste personen besmet is met het coronavirus, in mei was dit nog minder dan 1%.

Bekijk hier alle coronavirus artikelen op joods.nl