Slechts 65% van de zelfstandigen heeft de in april beloofde steun ontvangen

Gesloten Machane Yehuda markt in Jeruzalem. Foto Channel 13 nieuws.

Begin april beloofde premier Netanyahu dat alle slachtoffers van de virus pandemie snel steun zouden ontvangen. Maar van de 580.000 zelfstandigen die in aanmerking komen heeft slechts 65% deze hulp tot nu gekregen. Er wordt zelfs geschat dat minder dan de helft van het budget is uitgegeven, aldus blijkt uit onderzoek van Channel 13 nieuws.

Het begon allemaal toen Netanyahu in een tv toespraak begin april de slachtoffers van de crisis veel geld beloofde en op korte termijn. Meer specifiek: er was 80 miljard shekel(20,6 miljard euro) ter beschikking gesteld om de economie te redden. Dit bedrag werd binnen een maand verhoogd naar 100 miljard shekel(25 miljard euro). Er werd beloofd dat er geen bureaucratische obstakels zouden zijn.

Van de 588.000 zelfstandigen hebben tot nu toe 377.000 daadwerkelijk steun ontvangen, dit is ongeveer 65% van het totaal aantal mensen die hier recht op hebben.

De schatkist legde voor mei-juni aanvullende beperkingen op, zodat alleen degenen die een verkoopdaling van 60% leden, steun krijgen.

Daarnaast is de WW-uitkering verlengd tot en medio met augustus, maar biedt geen compensatie voor mensen met een salarisverlaging, een verlaging van hun ambt of mensen boven de leeftijd van 67 jaar die daardoor een ​​lagere uitkering ontvangen.

Over het geheel genomen wordt geschat dat van de 100 miljard shekel tot nu toe niet meer dan 45 miljard shekel daadwerkelijk is uitgegeven.

Binnenkort, zo is de verwachting, zullen de gevolgen hiervan duidelijk merkbaar zijn, wanneer honderdduizenden mensen hun rekeningen en hypotheek bijvoorbeeld niet meer kunnen betalen.