Nieuwe beperkingen in Israël maar nog net geen lockdown

Ter illustratie. MDA personeel . Foto MDA

Er zijn nieuwe beperkingen in Israël afgekondigd die onmiddellijk zullen ingaan, na goedkeuring door de Knesset, om de verspreiding van het coronavirus proberen te stoppen. Sinds maandagochtend zijn er in Israël 11.856 actieve besmettingsgevallen, waaronder 90 in ernstige toestand, waarvan er 32 aan de beademing liggen.

‘We moeten de coronavirusepidemie ter plaatse aanpakken’, zei premier Benjamin Netanyahu aan het begin van de bijeenkomst. De pest verspreidt zich – het is helder als daglicht. Het aantal stijgt elke dag sterk en daarmee het aantal ernstig zieke patiënten.

‘We zijn nog maar één stap verwijderd van een totale afsluiting’, zei Meir Ben-Shabbat, hoofd van de National Security Council.

De beperkingen die ingaan zijn de volgende:

1. Evenementenhallen, clubs en bars worden gesloten. Evenementen en bruiloften kunnen daardoor niet doorgaan en mensen moeten maar zien hoe ze hun aanbetaling terugkrijgen.

2. In restaurants mogen 20 mensen binnen zitten en 30 buiten. In de praktijk betekend dit dat meeste zullen sluiten omdat dit niet rendabel is.

3. Synagogen mogen tot maximaal 19 personen toestaan, die 2 meter van elkaar moeten zitten en mondmaskers moeten dragen.

4. Sportscholen en openbare zwembaden moeten weer sluiten, ze zijn maar een paar weken open geweest.

5. Culturele optredens mogen niet meer plaatsvinden. Hierdoor zitten duizenden artiesten en tienduizenden stage medewerkers zonder inkomen.

6. Georganiseerde sportevenementen vinden plaats zonder publiek.

7. Hotels en toerisme: clubs en bars in de hotels moeten dicht, hotel restaurants mogen tot maximaal 20 personen toestaan. In de praktijk betekend dit dat eetzalen sluiten, of steeds groepen van 20 personen toelaten. Voor hotels met honderden kamers een onmogelijkheid.

8. Zomerkampen alleen voor kinderen tot de vierde klas. Dit betekend dat veel ouders problemen krijgen met kinderopvang en daardoor een van de ouders thuis moet blijven en niet kan werken.

9. Bussen mogen tot maximaal 20 personen vervoeren, waarbij ramen de open moeten blijven en airconditioning uit. Met de dagelijkse hitte van 35* en hoger geen pretje.

10. Bijeenkomsten tot 20 personen zijn toegestaan, twee meter uit elkaar met maskers.

11. Overheidskantoren moeten 30% van het personeel thuis laten werken.

Wat hierbij opvalt is dat yeshiva’s open mogen blijven, terwijl juist daar veel besmettingen voortkomen. Volgens de nieuwe regels mogen in yeshiva’s tot 20 personen bijeenkomen.

De reden daarvoor is waarschijnlijk de dreiging van Moshe Kafni (United Thora Judaism) eerder op maandag waarbij hij dreigde uit de regeringscoalitie te stappen als de yashiva’s dicht moeten.

Hieruit blijkt dat premier Netanyahu opnieuw buigt voor chantage van zijn ultraorthodoxe coalitiepartners. Het bijeenhouden van de coalitie is belangrijker dan het voorkomen van verdere spreiding van het coronavirus.

In het besluit staat verder dat het ministerie van Financiën binnen 48 uur een compensatiepakket moet invoeren voor wie schade lijdt door de nieuwe regelgeving.

Het recente verleden heeft laten zien dat dergelijke beloften niet worden nagekomen, van de compensatie aan ondernemers die begin april was toegezegd heeft 65% een compensatie ontvangen, de rest niet.

Hoewel de regering zegt dat de nieuwe beperkingen onmiddellijk zullen ingaan zal er vooralsnog eerst goedkeuring van de Knesset moeten komen. Met een spoedwet probeert men dat te ondervangen.

Advertentie (4)