EL AL heeft nu ook de laatste 500 medewerkers op onbetaald verlof gestuurd

Nadat de Israëlische luchtvaartmaatschappij EL AL eerder al 80% van haar personeel op onbetaald verlof had gestuurd, zijn nu ook de laatste 500 medewerkers – waaronder 110 piloten, cabinepersoneel en onderhoudsmedewerkers – op onbetaald verlof gestuurd. De luchtvaart maatschappij is nu officieel gestopt met zowel passagiersvluchten als vrachtverkeer.

“Aangezien de piloten weigeren de vluchten te bemannen – waaronder vrachtvluchten en een beperkt aantal passagiersvluchten – zijn we gedwongen personeelsaanpassingen door te voeren”, zegt EL AL in een persverklaring.

Afgelopen woensdag kondigde de luchtvaartmaatschappij aan alle vluchten te stoppen, nadat besprekingen tussen het comité van piloten en het management waren afgebroken.

De spanningen bij de luchtvaartmaatschappij waren al hoog, nadat deze het overgrote deel van haar personeelsbestand al had ingekrompen en uit pensioenfondsen geld had geleend om het hoofd boven water te houden te midden van de coronavirus crisis. De luchtvaartmaatschappij is opzoek naar een reddingsplan van de overheid om het bedrijf te redden van financieel onvermogen.

Voorafgaand aan de laatste ontslagronde, had de airlines 80 procent van de 6.303 werknemers al op onbetaald verlof gestuurd, de management-salarissen met 20% verlaagd, investeringen stopgezet en akkoorden ondertekend voor de verkoop en lease-back van drie Boeing 737-800’s.

Honderden food service-medewerkers bij EL AL-dochter Tamam, die koosjere maaltijden voor meerdere luchtvaartmaatschappijen verzorgd die via de internationale luchthaven Ben Gurion vliegen, zijn ook naar huis gestuurd.

En alsof het allemaal nog niet erg genoeg is, is het bedrijf ook ongeveer 350 miljoen dollar verschuldigd aan passagiers van wie de vluchten zijn geannuleerd vanwege de pandemie.

Volgens Ynet-nieuwssite werden de vluchten van woensdag geannuleerd, nadat de onderhandelingen tussen de vertegenwoordiger van het comité van piloten, Nir Reuveni, en de CEO van de luchtvaartmaatschappij Gonen Usishkin dinsdagavond zonder overeenkomst waren beëindigd.

De piloten weigerden vervolgens de vluchten van woensdag te bemannen, waarbij het management van de luchtvaartmaatschappij naar verluidt antwoordde dat als ze niet zouden vliegen, ze op onbetaald zouden worden gestuurd.

Een drie-maandelijks rapport voor de periode januari-maart, dat afgelopen dinsdag werd uitgebracht, toonde 140 miljoen dollar aan verliezen voor het bedrijf in het eerste kwartaal van 2020, tegenover 55 miljoen dollar aan verliezen voor dezelfde periode vorig jaar.

In het eerste kwartaal daalde de omzet tot 320 miljoen dollar waar dat in dezelfde periode vorig jaar nog 428 miljoen dollar betrof.

Advertentie (4)