Belgische regering financiert NGO’s die pro-Israël stemmen terugdringen

Ter illustratie. Screenshot YouTube

De Belgische regering financiert organisaties die in hun oproep voor federale financiering beloofden “de invloed van pro-Israëlische stemmen te verminderen”, meldt JTA.

De oproep van drie niet-gouvernementele Belgische organisaties (NGO’s) – de katholieke hulpgroep Broederlijke Delen, Oxfam Solidarity en Viva Salud – verscheen in een document uit 2016 van het Belgian Joint Strategic Framework Palestine, een platform dat federaal geld verdeelt.

NGO Monitor, een in Israël gevestigde organisatie die de activiteiten en financiering van spelers in het Palestijns-Israëlisch conflict onderzoekt, publiceerde een rapport over deze financiering.

In een reactie vertelde Arnaud Gaspart, een woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, tegen Jewish Telegraphic Agency (JTA) dat het document “niet de Belgische positie of standpunt weerspiegelt”.

In 2018 heeft het Belgische Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking minstens 1,8 miljoen dollar toegewezen voor de Joint Strategic Framework-projecten, blijkt uit documenten van de Belgische regering. In de jaren 2015-2018 gaf het ongeveer 20 miljoen dollar aan “NGO’s en het maatschappelijk middenveld”.

In de oproep van 2016 roept Joint Strategic Goal No. 3 (“Good Governance, Civil Society and Human Rights”) op tot versterking van lokale maatschappelijke organisaties “om hun belangenbehartiging tegenover de Europese instellingen en lidstaten te vergroten, de eerbiediging van het internationaal recht te bevorderen en en de invloed van pro-Israëlische stemmen te verminderen.”

In een verklaring noemde NGO Monitor dit een “misbruik van Europese belastingbetalersfondsen ten voordele van radicale groepen.”

Een andere begunstigde van de overheidsfinanciering is de Made in Illegality-campagne, onder leiding van het Belgische non-profit National Centre for Cooperation Development. De organisatie roept op tot het boycotten van goederen uit Israëlische nederzettingen en de boycot van Israëlische bedrijven die actief zijn in nederzettingen. Veel grote Israëlische bedrijven, waaronder de grote banken, hebben klanten in Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever).

Advertentie (4)