Israëlische startup produceert 3D-geprinte plantaardige steaks

de plantaardige steak van Redefine Meat, gemaakt met industriële 3D-printtechnologie. Foto Redifine

De Israëlische startup Redefine Meat onthulde naar eigen zeggen ‘s werelds eerste plantaardige 3D geprinte steak. Het ‘vlees’ zal deze maand getest worden in restaurants in Israël, gevolgd door marketing voor de producten in Israël en elders.

“We printen eigenlijk steaks”, zegt Eshchar Ben-Shitrit, die in 2018 het bedrijf oprichtte, voorheen bekend als Jet Eat. “We hebben een product. Het is iets wat we al in grote hoeveelheden produceren.”

In 2019 had het bedrijf aangekondigd medio 2020 met de marketing te beginnen.

Het product bootst de spierstructuur van rundvlees volledig na. Het is eiwitrijk, cholesterolarm en het ziet eruit als rundvlees. Tevens kookt, voelt en smaakt het als echt rundvlees.

Het bedrijf heeft onlangs de Israëlische chef-kok Assaf Granit in zijn kantoor ontvangen voor een proeverij. De kok zegt in een video voor The Great Big Jewish Food Festival dat acht van de tien mensen het verschil niet zouden kunnen proeven tussen echt vlees en het door het bedrijf geproduceerde alt-vlees. De smaak van een van zijn recepten met het Redefine Meat-product was “bijna identiek als het origineel.”

Volgens gegevens van het bedrijf Allied Market Research zal de wereldwijde markt voor vleesvervangers tegen 2026 naar verwachting 8,1 miljard dollar bedragen.

Redefined Meat gebruikt 3D-printers en ‘inkt’ om de steaks te ‘printen’. De firma wil de printers en de cartridges verkopen aan vleesdistributeurs over de hele wereld, die het geproduceerde vlees zullen ‘drukken en distribueren’.

De ‘inkt’ is gemaakt van plantaardige ingrediënten die lijken op wat een koe eet, legde Ben-Shitrit uit in een telefonisch interview met de Times of Israël. Het bevat eiwitten uit peulvruchten en granen, om de spiertextuur van het alternatieve vlees te creëren; het bevat ook vetten van planten, om het rundervet na te bootsen, en natuurlijke smaken en kleuren, om de bloedfactor in vlees en de sappigheid ervan na te bootsen.

“Wij zijn de enigen die dit doen. We komen heel dicht in de buurt van hoe de samenstelling van echt vlees is en onze 3D-printer is in wezen als een zeer gecompliceerde robot die weet hoe hij elk van deze ingrediënten op een zeer nauwkeurige manier moet ombouwen tot een voedselproduct.”

Deze worden allemaal gecombineerd met water en in drie inktpatronen geplaatst, die in een 3D-printer ter grootte van een grote koelkast worden geladen. Het eindproduct dat door de machine wordt uitgeworpen heeft vervolgens de structuur van spieren, vet en bloed, vergelijkbaar met die van een koe”, legde hij uit.

Het apparaat “print de ene stip over de andere en het product is opgebouwd uit bijna een miljoen dots”, zegt Ben-Shitrit. Software kan precies dicteren wat voor soort steak moet worden gemaakt, bijvoorbeeld een entrecôte. “Dat gebeurt door de punten anders te rangschikken”, laat hij weten.

“Door afzonderlijke formuleringen voor spieren, vet en bloed te gebruiken, kunnen we ons concentreren op elk afzonderlijk aspect van het creëren van het perfecte alt-steakproduct. Dit is uniek voor onze 3D-printtechnologie en stelt ons in staat ongekende controle te bereiken”.

Op basis van feedback van chef-koks en slagers zal het bedrijf de productie van zijn 3D-vleesprinters en alt-meat-formuleringen opvoeren voor de marktdistributie in Israël later dit jaar en wereldwijd in 2021.

Omdat de pandemie van het coronavirus de plannen om te testen met chef-koks in Duitsland en Zwitserland heeft belemmerd, zal de focus uitsluitend op Israël liggen.

De plantaardige steak van Redefine Meat, gemaakt met industriële 3D-printtechnologie . Foto Redefine

Het idee, zei Ben Shitrit, is niet om nog een veganistisch gerecht op het menu van een restaurant toe te voegen, maar om gasten daadwerkelijk de mogelijkheid te bieden een echt, op vlees gebaseerd gerecht te bestellen met de optie Redefine Meat.

De technologie kan ook kip, varkensvlees, lam en rode tonijn produceren, zei hij. Maar de focus ligt op dit moment op rundvlees, want koeienfokkerij voor de vleesindustrie is een enorm milieuprobleem.

De kosten van het vlees zullen vergelijkbaar zijn met die van rundvlees, zei Ben-Shitrit, en de door de drukker ontwikkelde producten hebben al het Kasjrut-knikje van de opperrabbijn van Ness Ziona, voegde hij eraan toe.