Donderdag waren er 2.068 nieuwe coronabesmettingen in Israël vastgesteld

Professor Gamzu. Foto GPO

Het aantal coronabesmettingen in Israël blijft maar stijgen en is opnieuw boven de 2.000 uitgekomen. Het ministerie van Volksgezondheid melde vrijdag dat donderdag 2.068 mensen positief waren getest op het coronavirus, waardoor het totaal aantal nieuwe besmettingen deze week op 10.777 nieuwe coronavirus-gevallen is uitgekomen.

Ook overleden er acht mensen aan het coronavirus, waardoor het aantal doden nu op 891 staat. Nog steeds relatief laag, maar het aantal is snel stijgende.

Er zijn op dit moment 20.444 actieve besmettingsgevallen in Israël, waarvan 426 patiënten in ernstige toestand verkeren, waarvan 118 aan beademingsapparatuur liggen, en 178 mensen verkeren in matige toestand. De rest heeft milde of helemaal geen symptomen.

Voor de derde dag op rij zijn donderdag meer dan 30.000 mensen getest, met 36.372 uitgevoerde tests waarvan 5,9% positief op het virus testte.

Verwacht wordt dat de ministers zondag opnieuw het ‘stoplichtplan’ van ‘coronavirus tsaar’ Ronni Gamzu zullen bespreken, die vorige week voor de derde keer werd afgekeurd, door tegenstand van ultraorthodoxe ministers die zich verzetten tegen beperkingen die synagogen zouden kunnen sluiten in gebieden waar sprake is van een hoge besmetting.

Het plan zou alleen beperkingen opleggen aan steden met hoge besmettingscijfers, waar de besmettingsgraad niet vertraagd is op 10 september. De beperkingen zouden van kracht worden vanaf Rosj Hasjanah tot 11 oktober, na de Soekot (loofhutten) week.

Minister van Huisvesting Yaakov Litzman zei in een vrijdag gepubliceerd interview dat zijn partij, de Verenigde Tora Jodendom, zou overwegen om de coalitie te verlaten als een landelijke lockdown wordt opgelegd tijdens de vakantieperiode. Veel ultraorthodoxen lappen de door de overheid opgelegde regels aan hun laars, zodat het niet verwonderlijk is dat juist in die gemeenschappen sprake is van hoge besmettingscijfers, met alle gevolgen voor de rest van het land.

Professor Gamzu heeft inmiddels verklaard op te stappen als zijn adviezen niet worden opgevolgd, en dat de ministers “dan maar zelf moeten beslissen welke maatregelen er moeten worden genomen als ze het zo goed weten.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)